Lucie Bílá dostala obří "sprchu"! Nejdřív zpívá s Alexandrovci a teď vystoupí na připomínce srpna 1968?!

Šestnáctinásobná Zlatá slavice Lucie Bílá řádila v pražské Tip Sport Aréně prvním vystoupením v sérii mega koncertů Černobílého turné 2014. 7

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

15. srpna 2018 10:33

Už za pár dní si Česká republika připomene 50. výročí událostí roku 1968. 21. srpna se bude konat velký koncert, na kterém by měla vystoupit i mnohonásobná česká slavice Lucie Bílá. Jenže to se nelíbí jak části veřejnosti, tak ani spisovatelce Anně Vodrážkové. Podle ní je dramaturgie akce nešťastná a dává vzkaz, že „okupace je něco, co se sice stalo, ale všichni jsme to víceméně přežili a jede se dál“.

Padesáté výročí srpnových událostí roku 1968 bude mimo jiné připomínat Český rozhlas, který připravil celodenní speciální vysílání. Jeho součástí je také koncert na Václavském náměstí, na kterém zazní na něm největší hity 60. let a zejména pak osudového roku 1968 v podání současných zpěváků. Jednou z vystupujících má být i Lucie Bílá. Problém ale je, že ještě nedávno vystoupila po boku ruských Alexandrovců.

Na to poukazuje vedle některých politiků třeba také Vodrážková. „Ještě před pár lety bylo tak snadné být uvědomělý a pozorný vůči tzv. zlu, protože zlo to většinou mělo vytetované na obličeji. Když byl někdo bývalý spolupracovník StB, když na někoho praskly finanční podvody nebo obšlehlé diplomky, když byl někdo usvědčen ze lží, prostě se od něj dávaly ruce pryč. Málokdo hledal důvody, proč tyhle věci ignorovat, protože byly ojedinělé. To už dnes neplatí,“ píše v komentáři na serveru Aktuálně.cz.

Zmiňuje třeba to, jak si liberečtí komunisté na Facebooku zavzpomínali na zlatá osmdesátá, a „žertovali“ o levném pivu, zavřených hranicích a zavřeném Václavu Havlovi. „Byl to prý vtip, nic víc, sám poslanec Stanislav Mackovík to označil za rádoby zásadní téma. Jenže ono to není ani vtipné, ani nedůležité. Je naopak nebezpečně snadné si na to začít zvykat,“ varuje spisovatelka.

Do tohoto kontextu pak podle ní zapadá i zmíněný koncert Českého rozhlasu. „Ale tak dobře, jednou už chcete, aby lidé přišli uctít okupaci, tak je nalákáte na hudební čísla. Prázdný Václavák by byl trapný, takže tam nemůžete dát Plastiky (moc underground) ani písničkáře (moc neznámí nebo moc kontroverzní). Má to být koncert, co přece jen připomíná začátek normalizace, takže nepřichází v úvahu ani davy uctívaný a osvědčený Michal David. Nakonec vsadíte na jistotu v podobě generického line-upu každého českého fesťáku plus na Martu Kubišovou - a za tu já děkuji. Protože hlavním tahákem se stala Lucie Bílá,“ píše Vodrážková.

Rozhlas se bránil tím, že zpěvačka dopad srpnových událostí na naši zemi nikdy nezpochybnila. „Nároky na interprety nejsou kdovíjaké, ale pak je otázkou, k čemu je koncert dobrý. Má připomenout hrůzu okupace a následné normalizace? Nebo historicky důležitou funkci rozhlasu? Je to opravdu důstojná památka? Čeho mají docílit nové aranže písní Lady Carneval, Bratříčku, zavírej vrátka, Želva nebo Klaunova zpověď? Co nám, při vší úctě, k srpnové okupaci řekne Xindl X, Marta Jandová, Vojta Dyk nebo bubeníci z kapely Tam Tam Batucada? Rozhlas takové maličkosti zřejmě neřeší a na počest 21. srpna nás tak čeká hudebně-zábavní pořad,“ zlobí se.

Připomíná, že Bílá byla exkluzivním hostem Akademického souboru písní a tanců A. V. Alexandrova. „Tedy tělesa, které v roce 1968 bylo součástí okupační armády a dnes je kulturní a pí ár jednotkou armády ruské. Český rozhlas byl v roce 2015 uváděn jako partner českého turné Alexandrovců, ale později se od něj distancoval. Bude se Lucie Bílá, která už se Václava Klause napodporovala dost a nyní chce být apolitická, vyjadřovat k minulému a ostatně i současnému režimu?" ptá se autorka.

„Pro někoho možná téma jen rádoby zásadní, pro mě důležité a mimořádně nevkusné. Nešťastnou dramaturgií a následnou komunikací dává tato sláva spíš vzkaz, že okupace je něco, co se sice stalo, ale všichni jsme to víceméně přežili a jede se dál. Však ono nebylo tak zle… pivo stálo dvě padesát a hranice byly zavřené,“ dodává spisovatelka.

Už dříve se nad vystoupením Bílé na tomto koncertu pozastavoval také třeba senátor Václav Láska. „Na koncertu k výročí sovětské okupace 1968 zapěje Lucie Bílá, která jindy zpívá a vychvaluje Alexandrovce. To je takový český styl připomínání naší historie. Hlavně uspořádat mega akci s celebritami, ale moc nad tím nepřemýšlet,“ upozornil.

Témata: Lucie Bílá Alexandrovci