Dalibor Janda hodně naštval politiky! Co se stalo?

Janda, Dalibor 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. července 2018 20:14

Velký poprask vyvolala zpráva, že hned dva kraje přispěly na jarní koncert zpěváka Dalibora Jandy. například Středočeský kraj poskytl 200 tisíc korun, které putovaly ze Středočeského fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof. A to se mnohým politikům nelíbí.

Sumou 200 tisíc korun přispěl Středočeský kraj na koncert zpěváka Dalibora Jandy. Ten se přitom nekonal na území kraje, ale v Praze. Prý se jednalo o marketing a zviditelnění. Peníze šly z fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof.

Koncert, který se uskutečnil v březnu v pražském Paláci Lucerna v rámci tour "Říká si Hurikán", stál celkem 1,8 milionu korun. Většinu nákladů pokryly sponzorské dary, finančně se podílely hned dva kraje. Olomoucký kraj, odkud Janda pochází, dal 60 tisíc korun, Středočeský kraj potom zmíněných 200 tisíc korun.

Tato zpráva vyvolala mezi politiky velkou kritiku. Podle zastupitele Středočeského kraje a poslance ODS Jana Skopečka bylo rozhodnutí udělit dotaci nesmyslné, protože se ani nekonala na území kraje. „Kraj by se měl spíše ptát, zda by akce vznikla i bez jeho podpory a zda je skutečně přínosná pro jeho obyvatele,“ řekl pro Lidovky.

„Nemám nic proti Daliboru Jandovi a k 65. narozeninám mu přeji všechno nejlepší. Dotaci z veřejných zdrojů na komerční show ale pokládám za nehoráznost. Jako poslanec za Středočeský kraj hlasitě protestuji,“ reagoval na zprávu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Další poukazovali na to, odkud peníze vlastně šly. „Osobně bych se chtěl veřejně zastat Jaroslavy Jermanové za to, že vydala 200.000 Kč na koncert Dalibora Jandy ze Středočeského fondu hejtmana na zmírnění následků živelních katastrof. Myslím, že vynaložené prostředky přesně odpovídají obsahu celé akce #ironie,“ rýpnul si na twitteru lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

O dost stručnější byl poslanec KSČM Jiří Dolejš. „To jako fakt?“ posteskl si nad zprávou.

Témata: Dalibor Janda