Mám tě rád, řekl, a zemřel. Chtěl umřít doma! Všichni jsou mrtví! Maminka Vladimíra Čecha promluvila!

Vladimír Čech

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. července 2018 16:05

"Označme tedy B!" Kdo by si při vzpomínce na zesnulého moderátora Vladimíra Čecha nevzpomněl na jeho zřejmě nejslavnější pořad Chcete být milionářem? Na svém kontě má ale mnohem více rolí a posbíral i řadu ocenění. Pak ale náhle před pěti lety zemřel.

Vladimír Čech se pravidelně objevoval v televizi i na Českém rozhlasu. V dabingu proslul jako jako titulní postava v kresleném seriálu a filmech o Garfieldovi a několikrát byl zvolen nejoblíbenějším moderátorem soutěží.

Především ale byl vynikající herec, který měl za sebou desítky divadelních rolí. Pak ale náhle, 22. března 2013 ve věku 61 let, zemřel. Porazila ho nemoc zvaná Lynchův syndrom, ke kterému se přidal zápal plic.

Pro jeho maminku Hedu Čechovou, slavnou československou rozhlasovou a televizní hlasatelku, šlo o další ránu v řadě. Když jí bylo dvacet, její otec spáchal sebevraždu. V roce 1965 beze stopy zmizela její o čtyři roky mladší sestra a poté, co jí lékaři našli rakovinu, ji dávali tři měsíce života.

Na počátku tisíciletí ale její syn Vladimír onemocněl a o několik let později zemřel. To pro ni bylo největší ránou,se kterou se nikdy nedokázala smířit.

"Pro matku je strašné, když jí umře krásný, chytrý a hodný syn. Nikdy se s Vladimírovou smrtí nesmířím. Vím, ale že kdybych udělala cokoliv, nic nezměním. Pamatuju si, že jednou přišel s tím, že má bulku. I já měla rakovinu, takže jsem tušila. On měl pak bulky po celém těle," řekla magazínu Aha pro ženy moderátorka.

"Umíral velice, velice zle. Jeho rakovina postupovala rychle, odešel během pár měsíců. Chtěl se nechat převézt domů, aby skonal tam, ale vzalo to tak rychlý konec, že to nestihl. Když jsem ho viděla naposledy, řekl mi: Mami, mám tě moc rád. To už jsem věděla, že je konec…" dodává smutně.

"Někde to někdo napsal, že já tady přežiju plno lidí. Z mých známých už jsou všichni mrtví. Ale já mám tu výhodu, že si stačím sama, víte?" dodala Čechová, která se dokázala i přes všechny útrapy obdivuhodně probojovat životem. Tvrdí, že to tak asi mělo být.

Témata: Vladimír Čech úmrtí