Duškovi to s rakovinou nestačilo? Známý herec zpochybnil i existenci dalších nemocí!

Jaroslav Dušek 2

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. července 2023 14:40

Ševče, drž se svého kopyta, říká se. Jaroslav Dušek se však lidovým rčením evidentně neřídí, protože svá kontroverzní slova o rakovině neodvolal. Naopak je ještě rozvinul, když v podstatě zpochybnil existenci nemocí jako takových.

Dušek v rozhovoru pro podcast Čestmír přiznal, že jeho maminka umřela na rakovinu a "byla to její volba". Na onkologická onemocnění podle něj umírají lidé, kteří "nenávidí život" a "nemají rádi sebe". 

"Nemůžu si nevzpomenout na smrt mojí matky, která zemřela na rakovinu," kontroval moderátor Čestmír Strakatý. "Ona chtěla žít," doplnil vzápětí. Herec se ale nedal. "To, že někdo chce žít, že to říká, neznamená, že to chce. Když se díváte na to, jak žije, tak přece vidíte, jestli to chce, nebo nechce," reagoval Dušek.

Není divu, že se stal terčem kritiky. Opřela se do něj dokonce i kolegyně Eva Holubová, ozval se i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zřejmě to ale nestačilo, protože hvězda Pelíšků či Pupenda rozdává rozumy nadále.

"Domnívám se, že jsem řekl, že člověk neumírá na rakovinu, ale protože se mu nechce žít," vysvětlil Dušek s odstupem několika dní pro CNN Prima News. "To je důvod, proč lidi umírají, že nechtějí žít. Kdyby chtěli žít, tak nebudou umírat," pokračoval s tím, že se jeho výroky nesmí vytrhávat z kontextu. 

Herec si stojí za svým přesvědčením, že lidé si nemoci způsobují sami. "Jestliže onemocníte rakovinou, je to výrazem vašich názorů, životního stylu, vašeho postoje k sobě samému a ke světu. Ten postoj způsobuje, že vy sebe sama nějak ničíte, a to se projeví nějakou nemocí," podotkl.

S odkazem na jistý článek amerického doktora dokonce zpochybnil existenci nemocí. "Klasifikace jako rakovina a další jsou ve skutečnosti jenom individuální záležitosti, u každého jednoho člověka speciální. To říká, jak on žije, jak přemýšlí, jakým způsobem se sám k sobě chová. Z tohoto hlediska si to člověk opravdu způsobuje sám," dodal Dušek.

Témata: Jaroslav Dušek (herec)