Cirkusák, který dobyl Česko! Michal David slaví 58 let!

Michal David 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2018 21:37

Vladimír Štancl z cirkusové rodiny Kludských není pod svým vlastním jménem moc známý. Jako Michala Davida ho ale zná celé Česko i Slovensko. Hvězda pop music snes slaví 58. narozeniny!

Michal David, vlastním jménem Vladimír Štancl, se narodil v Praze dne 14. července 1960. Pochází z cirkusové rodiny Kludských, a jeho matka Edita je bývalá mimka. K umění tedy neměl zpěvák nikdy daleko. Sám je navíc příbuzný s rodinou Kočkových, která je známá tím, že provozuje pouťové atrakce.

K hudbě přičichnul na pražské konzervatoři a v roce 1976 založil první kapelu, jazzové kvarteto Čtyři. O dva roky později získal ocenění Hudebník roku a o jeho kariéře bylo rozhodnuto.

Mezi špičky hudebního nebe ho vynesla spolupráce s Janou Uriel Kratochvílovou a v roce 1980 vydává své první solové album. Hity, které se objevily ve filmech Kamarád do deště, Discopříběh nebo Decibely lásky, ho okamžitě katapultovaly mezi nejlepší zpěváky Česka.

Po revoluci ale jeho sláva poklesla. Jako mnoho úspěšných autorů byl totiž i on vnímán negativně jakožto exponent komunistického režimu a spolu s dalšími umělci se stáhl do ústraní.

Na výsluní se vrátil v roce 1998, kdy čeští hokejisté po výhře v Naganu uvedli, že skladby Michala Davida byly jejich motivační oporou. Svůj návrat definitivně zpečetil v roce 2001 hitem Dlouhá noc, který složil pro Helenu Vondráčkovou.

Dnes je o něm nejvíce slyšet především díky tvorbě muzikálů, i přesto ale nadále koncertuje a vystupuje na diskotékách. Tam ale sklízí největší úspěch se svými starými hity.

Michala Davida potkala v životě i jedna velká tragédie. Se svou manželkou, bývalou tenistkou Marcelou, má dceru Kláru, a s jednou ze svých fanynek nemanželského syna Petra. Původně měl přitom děti tři, mladší dcera Michaela ale ve svých deseti letech zemřela na leukemii. 

Zpěvák už dříve přiznal, že bolest z její ztráty v něm zůstane navždy. 

Témata: Michal David