Karel Gott slaví 79. narozeniny! Co jste o něm nevěděli?

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2018 17:25

Suverénně nejoblíbenější český interpret populární hudby Karel Gott, který dnes slaví 79. narozeniny, byl dlouho svobodným idolem mnoha žen, a to nejen v Československu. Za minulého režimu měl ale také spoustu problémů, dnes už ho trápí jen ty zdravotní.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni a v mládí chtěl být malířem. V roce 1958 ale získal první místo v soutěži amatérských zpěváků a o jeho kariéře bylo rozhodnuto. V roce 1960 se rozhodl definitivně odejít z ČKD a začít se profesionálně věnovat pouze zpěvu. V roce 1962 dostal Gott nabídku na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. 

V roce 1963 se jeho interpretace písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté stala hitem roku a Gott vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1963. O pět let později se Karel Gott zúčastnil populární a hudebně uznávané soutěže " Eurovision Song Contest s písní Tausend Fenster. Soutěžil za Rakousko a získal 13. místo. I když nevyhrál, stal se oblíbený v Německu, Rakousku, Švýcarsku a nastartovala se jeho zahraniční kariéra.

Tím si ale za minulého režimu zkomplikoval život. V roce 1971 se Gott rozhodl, že se z výletu v Německu nechce vracet domů. Rozhodl se zůstat s bratry Štaidlovými v zemi zejména proto, že do ní její vliv nezasahoval tak hluboce, jako v Československu. Tím ale vyvolal mezinárodní poprask a byl okamžitě zaevidován ve složce tajné německé služby Stasi pod archivačním číslem 0138/71 .

Komunisté se pokusili zpěváka dostat zpět do Československa, to se jim ale nedařilo. StB proto podnikla razii u něj doma a provedla i výslechy rodičů Marie a Karla.

Evidenční dokumenty na Gotta mají 150 stran a vyplývá z nich, že tajná policie zpěváka bedlivě sledovala. Vyhnul se ale zatčení i výslechům, a to i přesto, že mu komunisté vyhrožovali veřejnou diskreditací za pomoci zveřejnění údajných sexuálních afér.

Do případu se nakonec vložil sám Gustáv Husák, který přislíbil Gottovi beztrestnost a zaručil se mu, že bude moct i po návratu svobodně vystupovat po světě. Gott si poté emigraci rozmyslel a vrátil se do Československa.

Od té doby vyhrával jednu cenu za druhou. V historii ankety popularity, která od roku 1962 do roku 1991 nesla název Zlatý slavík, vyhrál celkem dvaačtyřicetkrát. Legenda české populární hudby přidala i pět druhých míst a tři bronzová místa.

Tím ale strádal jeho rodinný život. Pro manželství se ale rozhodl až ve svých osmašedesáti letech. Před deseti lety, 7. ledna 2008, si v americkém Las Vegas vzal svou dlouholetou přítelkyní Ivanu Macháčkovou. Ta mu pět měsíců po svatbě porodila čtvrtou dceru Nelly Sofii. Tehdy už spolu měli dvouletou Charlottu Ellu.

K obřadu Ivanu vedla její matka, přitom jim hrál Mendelssohnův svatební pochod, pro samotný obřad zvolili skladbu Love And Marriage a ze svatební kaple je vyprovázel hit Elvise Presleyho Can't Help Falling In Love. Bývalá produkční Macháčková, rodačka z Opavy a vystudovaná zdravotní sestra, se rozhodla, že ponese příjmení Ivana Gottová. Gott si vybral Las Vegas jako místo sňatku, neboť jej ke městu zábavy a hazardu váže velmi silné pouto. "Vystupovaly zde největší legendy světové hudby a showbyznysu. Právě v hotelu Frontier, kde jsem měl v roce 1967 půlroční angažmá, začala také moje zahraniční kariéra," uvedl zpěvák.

Do o 37 let mladší Ivany Macháčkové se Gott "zakoukal" v roce 1998 při vyhlášení výsledků ankety TýTý. V té době působila jako manážerka v pražském Divadle Broadway. Tenkrát mu prý Macháčková dala schválně špatné telefonní číslo, protože byli ještě oba zadaní. Zpěváka to ale neodradilo a po roce spolu začali chodit. Nebyla to ale láska na první pohled. "Dlouho mě dobýval," přiznala Macháčková. Zamilovanost prý přicházela postupně.

Gott byl dlouho vnímám jako odpůrce "manželského chomoutu", i gloriola věčně svobodného milovníka mu rozšiřovala okruh fanynek. "Jakmile se řeklo slovo svatba, Karel se vždy úplně odmiloval," potvrdila před časem Gottův letitý postoj Giovanna Roklová, manželka zesnulého pianisty Rudolfa Rokla, který Gotta řadu let hudebně doprovázel. Na požadavku společného bydlení údajně ztroskotal i Gottův vztah s o 27 let mladší Martinou Zbořilovou, dnes manželkou režiséra Miloše Formana, který trval téměř pět let.

Jeden z nejdelších milostných vztahů "božského Káji" začal v roce 1969, když u dveří bytu jeho rodičů, kde tehdy ještě bydlel, zazvonila sedmnáctiletá kráska se slovy: "Obdivuji Vás jak zpíváte. Ráda bych se s Vámi seznámila." Jmenovala se Kateřina Vedralová a Gott s ní proplul celá 70. léta, než v roce 1981 odešla do Mnichova, kde devět let nato zemřela. Gottova vášeň pro dlouhovlásky se projevila už v jeho třiadvaceti letech, kdy vzplanul k tehdy osmnáctileté Evelyně Steimarové.

K nejznámějším Gottovým partnerkám patřila i Jitka Svobodová, se kterou strávil druhou polovinu 80. let. Šok zažila tato vysoká tmavovláska po revoluci v roce 1989, když se jí jako tehdejší veřejné partnerce donesla zpráva, že Karel má dvouleté dítě. Dceru Lucii mu v roce 1987 porodila dvacetiletá prodavačka Iveta Kolářová.

První potomek se zpěvákovi narodil už v roce 1973, veřejnost se ale o ní dozvěděla až o 11 let později díky fotografii v Mladém světě. Dcera Dominika byla důsledkem půlroční romance s starší tanečnicí Antonií Zacpalovou. Stránky tisku také plnil například Gottův vztah s Marikou Sörösovou, temperamentní blondýnkou slovensko-maďarského původu.

Gott také často trpí různými zdravotními problémy poměrně často, záněty horních či dolních cest dýchacích má i několikrát do roka. V roce 2016 bojoval se zdravotními problémy spojenými s nádorovým onemocněním. Už v té době prohlásil, že ani po těžké nemoci se nehodlá s hudební kariérou rozloučit a začal se postupně vracet na scénu.

Témata: Karel Gott