Marek Eben se opět nevyhnul kontroverzi! Na MFF KV pronášel nevhodné vtipy

Marek Eben

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. července 2023 20:25

Moderátor mezinárodního filmového festivalu Marek Eben je opět terčem veřejnosti na sociálních sítích. Při zahájení festivalu se totiž nevyhnul podle některých ne příliš vhodným poznámkám.

Ačkoliv Eben patří mezi nejpopulárnější tuzemské moderátory, některé jeho vtípky nepadají na úrodnou půdu. Nevyhnul se jim ani při zahajování letošního filmového festivalu, kde například řekl, že pokud bychom napadli naše sousední země včetně Polska, neměli bychom pak kde nakupovat levné máslo.

Ironicky také vyzval dámy, aby vyrazily i na pánské toalety, protože dnes má každý právo cítit se jako muž. Tato poznámka v transgender kruzích příliš lichotivě nerezonuje. 

Eben také zkritizoval, že české pivo už ve skutečnosti není české, ale vlastní je Číňané, Japonci a Belgičané. Zároveň ale vyzdvihl, že v tuzemsku lze popíjet na ulici, zatímco v některých zemích se alkohol musí schovávat do papírových pytlíků.

Aby toho nebylo málo, tak také podotkl, že v Česku se moc nesoudíme, protože u nás máme drahé právníky. Navíc jich je málo, protože podle něj musejí zastupovat většinu našich politiků.

Podobným poznámkám se přitom moderátor nevyhnul ani v minulosti. V minulosti se do něj kvůli nim pouštěl například filmový kritik Kamil Fila. Jako příklad, který hovoří za vše, pak kritik zmínil například Ebenovu větu "Já jsem se narodil 18. prosince a taky si poskočím, když vidím nějakou osmnáctku." Fila před lety podotkl, že "tam je oboje, tam jsou ty jména plus...sorry, ale v šedesáti poskakuje nad osmnáctkama? To není v pořádku!"

Kritikovi také vadí, že Eben velmi často řeší jména jednotlivých lidí. Jako příklad zmínil Natálii Otáhalovou, z níž si Eben dělal srandu. "Je to fetiš, obsese, patologie," uvedl kritik s tím, že Eben například uvádí film který neviděl a už podle názvu spekuluje, o čem film je. "Je to hrozně laciné, ty hrátky se jmény," dodal.

Jako další příklad uvedl nejpopulárnějšího youtubera na světě, kterým je PewDiePie. Na to ostatně upozornil už ve svém článku, kde zmínil, že Eben jeho jméno přeložil následovně: "Pew znamená kostelní lavice, die je umřít a pie je dort. Takže je to prostě chcíplý dort v kostelní lavici." Jak ale upozorňuje kritik, ve skutečnosti je Eben daleko od pravdy. Už jen proto, že die není umřít a pie není dort. Jeho jméno tak ve skutečnosti vyjadřuje něco úplně jiného.

Eben se na festivalu objevil i dnes. On, herečka Petra Nesvačilová a filmový kritik Pavel Sladký představili knihu Quentina Tarantina. Tato publikace s názvem "Filmové spekulace" se zaměřuje na klíčové filmy ze 70. let, které Tarantino viděl jako mladý divák.

Slavný americký režisér, který se proslavil svým drsným a černohumorným stylem vyprávění, napsal knihu ve svém charakteristickém "tarantinovském" stylu. Tarantina přitom často označují za samouka, který se naučil všechno o filmu prostřednictvím videopůjčoven. Nikdy nenavštěvoval žádnou školu, ale jeho posedlost filmem trvá odmalička. Letos oslavil šedesáté narozeniny dne 27. března.

Během své kariéry Tarantino napsal a režíroval devět celovečerních filmů, včetně dvoudílného "Kill Bill - Gauneři", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", "Kill Bill Vol. 1", "Kill Bill Vol. 2", "Grindhouse: Auto zabiják", "Hanebný pancharti", "Nespoutaný Django", "Osm hrozných" a naposledy "Tenkrát v Hollywoodu".

Jeho snímek "Osm hrozných" z roku 2015, ve kterém Tarantino typicky kombinoval prvky westernu, hororu, komedie a detektivky, získal Oscara za nejlepší hudbu. Slavný skladatel Ennio Morricone vytvořil soundtrack pro tento film. Na nahrávce se také podíleli členové Českého národního symfonického orchestru.

Témata: Marek Eben