Martin Stropnický řeší další ROZCHOD: Kdo mu dává sbohem?

Hnutí ANO v Brně: Martin Stropnický 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. června 2023 13:30

Martin Stropnický se od 90. let opakovaně objevuje ve službách státu, aktuálně je velvyslancem v Izraeli. Působení na této pozici dokonce zasáhlo do jeho rodinného života. Nyní to navíc vypadá na další rozchod!

Tentokrát je řeč o konci pracovního vztahu. Stropnický totiž podle informací deníku Blesk ke konci července skončí nejen na pozici velvyslance v Izraeli, ale také ve službách ministerstva zahraničních věcí. Česká diplomacie už s ním dále nepočítá. 

I kvůli působení v židovské zemi se herci a diplomatovi rozpadlo manželství s kolegyní Veronikou Žilkovou. Dohodu na rozvodu zpečetili oba teprve nedávno, přičemž Žilková zdůraznila, že ji iniciovala, aby se s otcem nepotkala u soudu jejich společná dcera Kordula.

Stropnického izraelský malér

Stropnický málem na postu v Izraeli skončil už počátkem letošního roku, kdy se na veřejnosti objevily fotografie z jeho setkání s jednou z výrazných osobností české dezinformační scény Žarkem Jovanovičem. Incidentem se zabýval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

"Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslance. Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelními představiteli proruské dezinformační scény," napsal šéf diplomacie na twitteru. Velvyslanec nakonec kauzu ustál.

Konec dlouhé diplomatické kariéry?

Stropnický pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí od roku 1990. Mezi lety 1993 až 2002 působil postupně jako český velvyslanec v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu. Na pozici do Izraele se dostal v listopadu 2018.

V roce 2013 vstoupil v barvách hnutí ANO do vrcholné politiky, do října 2018 byl poslancem. Ve vládách Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše byl ministrem obrany a zahraničních věcí. 

Témata: Martin Stropnický