Jaromír Nohavica slaví 70. narozeniny. Svůj talent zabíjí kontroverzním chováním!

Jaromír Nohavica 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. června 2023 14:14

Jaromír Nohavica je významnou osobností české hudební scény. Narodil se před 70 lety, 7. června 1953 v Ostravě v tehdejším Československu. Je známý především jako písničkář a textař, ale také jako básník a spisovatel. Jeho tvorba se vyznačuje poetickými texty, hlubokými myšlenkami a často i jemným humorem.

Nohavica začal svou hudební kariéru v 70. letech, když začal psát písně a vystupovat v klubech a na různých akcích. Jeho nezaměnitelný hlas a autentický projev si brzy získaly pozornost posluchačů. Jeho první album s názvem "Darmoděj" vyšlo v roce 1988 a rychle se stalo velkým hitem. Od té doby vydal mnoho dalších alb, z nichž mnohá se stala ikonickými a oblíbenými mezi fanoušky.

Je také mistrem vyprávění příběhů skrze své písně. Jeho texty často reflektují lidské emoce, životní zkušenosti, ale také aktuální sociální a politické otázky. Přestože se mnohé z jeho písní týkají českého prostředí, jeho témata jsou všeobecně srozumitelná a oslovují posluchače napříč národnostmi a generacemi.

Nohavica je také známý svým charakteristickým stylem a jednoduchým hudebním doprovodem. Často vystupuje pouze s akustickou kytarou a svou přítomností dokáže zaplnit velké koncertní sály. Jeho koncerty jsou vždy plné energie, emotivnosti a nadšení jak ze strany interpreta, tak ze strany publika.

Jaromír Nohavica je oceněným umělcem, který získal mnoho prestižních cen, včetně cen Anděl. Jeho vliv na českou hudební scénu je nezpochybnitelný, ať už jde o jeho osobní tvorbu nebo jeho vliv na mladší generace hudebníků.

Kromě své hudební kariéry se Jaromír Nohavica také věnuje literatuře. Vydal několik knih básní a povídek, které jsou plné jeho charakteristického stylu a výrazu.

Jaromír Nohavica je umělec, který svou hudbou a texty oslovuje široké publikum. Jeho písně jsou často považovány za skutečná umělecká díla, která dokážou dotknout srdce posluchačů a přivést je k zamyšlení. Zároveň se ale nevyhýbá řadě kontroverzí.

Zpěvák například prohlásil, že ruská válka na Ukrajině je mu "proti srsti", převzal Puškinovu medaili, kterou v roce 2018 dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu, a v děkovné řeči pronesené v ruštině zazpíval Nohavica část písně Bulata Okudžavy. V minulosti se rovněž postavil za velmi kontroverzního politika Tomia Okamuru.

Témata: Jaromír Nohavica