Co se skutečně děje s Jiřím Menzelem? Odborníci jsou z tohoto zmatení!

Jiří Menzel 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. července 2018 8:44

Více než půl roku je režisér Jiří Menzel (80) upoután na lůžko. Kvůli zákeřnému meningokoku musel podstoupit náročnou operaci mozku a ačkoliv se jeho stav lepší, vyhráno stále nemá.

Slavný český režisér Jiří Menzel loni v listopadu zkolaboval. Z klimatizace v letadle se zřejmě nakazil meningokokem a v Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích musel podstoupit závažnou několikahodinové operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku. 

"Večer před tím osudným dnem jsme byli i s dětmi společně na večeři a Jirka si stěžoval, že ho pobolívá v uchu. Nebylo to nic výjimečného. Letité trvalé proděravění bubínku mu občas působilo potíže. Nakapala jsem mu antibiotické kapky a dohodli jsme se, že hned následující den půjde k doktorovi,“ popsala Olga už dříve Blesku.

Pak odjela, protože s dětmi žije na jiné adrese než režisér. Když se pak ráno manželovi nemohla dovolat, začala být nervózní. „Okamžitě jsem se rozjela domů a našla ho bezvládně ležet na zemi! Nebyl schopen si ani zavolat pomoc,“ vysvětluje Olga, co se vlastně stalo.

A i když se Jiřího stav stále zlepšuje, Olga si stále vyčítá, že kdyby byl řádně očkován, nemuselo k tomu všemu vůbec dojít. „Hodně na to myslím, ale musím to nechat být, už to nejde změnit! Asi je normální o tom přemýšlet...“ posteskla si Olga Menzelová.

Že režisér útok zákeřného pneumokoku vůbec přežil, považuje za zázrak „První diagnóza totiž zněla mrtvice. Jen díky tomu, že v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích rychle rozeznali, že jde o pneumokokovou meningitidu, je manžel naživu!“ dodala.

Odborníci si ale ještě neoddechli. Podle deníku si netroufají říct, zda má oscarový režisér skutečně vyhráno. Prodělal totiž nejen několikahodinovou operaci mozku, byl ale uveden do umělého spánku a dvakrát mu byla zavedena tracheostomie.

"Pacienta neustále polohujeme a vysazujeme, aby se zabránilo dalším proleženinám a aby mělo jeho tělo alespoň nějaký pohyb,“ řekl Blesku zdroj z Rehabilitační nemocnice Beroun, kde Menzel nyní po převozu z nemocnice pobývá.

"Pan režisér všechno vnímá, komunikuje, jen je brzy unaven. A paměť je samozřejmě ještě krátkodobá. To je ale jen otázka času, kdy se mu posílí vědomí,“ dodal zdroj.

Témata: Jiří Menzel Olga Menzelová