Miroslav Hanuš slaví 60. narozeniny: Proslavily ho Případy 1. oddělení!

Miroslav Hanuš také soutěžil ve StarDance. 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. května 2023 18:55

K dnešním slavným oslavencům patří Miroslav Hanuš, který má kulaté šedesáté narozeniny. Na popularitu si počkal až do vyššího věku, nejširší publikum ho poznalo až díky detektivnímu seriálu Případy 1. oddělení.

Protivného policejního majora Korejse si diváci dílem zamilovali, dílem ho nesnášeli. Hanuš na něm ale znovu dokázal, že dokáže věrohodně zahrát i zápornou postavu.

Pražský rodák po maturitě původně studoval na přání rodičů Vysokou školu ekonomickou, v prvním ročníku ale poznal, že to není nic pro něj, a zkusil se dostat na Divadelní fakultu AMU. Napoprvé ho nevzali, podařilo se mu až po roce, který strávil jako kulisák a jevištní mistr v Divadle na Vinohradech.

Po promoci nastoupil v roce 1987 do kladenského divadla, odkud s režisérkou Hanou Burešovou přešel do pražského Labyrintu a poté do Divadla v Dlouhé, kde pak ztvárnil desítky rolí. Z divadla odešel na prahu covidové pandemie. 

Před filmovou a televizní kamerou ztvárnil Miroslav Hanuš desítky postav a za roli ve filmu Nikdy nejsme sami (2016) dokonce získal Cenu české filmové kritiky, skutečně slavný je ale díky dvěma "záporákům" ze seriálů. Prvním byl radní Antonín Hložánek z nekonečného seriál Ulice, druhým pak kriminalista Korejs. Kromě toho se Hanuš v roce 2019 objevil také v taneční soutěži StarDance …když hvězdy tančí, vypadl tehdy po pátém kole.

Témata: Miroslav Hanuš