Dokumentaristka Helena Třeštíková: V zahraničí dostává cenu za celoživotní dílo!

Helena Třeštíková

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. května 2023 21:41

Režisérka Helena Třeštíková dnes obdrží cenu Honorary DocsBarcelona Award za mimořádné celoživotní dílo na zahajovacím večeru 26. ročníku prestižního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů DocsBarcelona, který se v Barceloně koná od 18. do 28. května. Festival tak vzdává poctu této třiasedmdesátileté filmařce, jejíž mimořádná kariéra čítá více než padesát titulů.

Cena Honorary DocsBarcelona Award vznikla loni u příležitosti 25. výročí filmové přehlídky a Helena Třeštíková ji převezme jako teprve druhá osobnost v historii festivalu, loni ji dostal španělský filmař Llorenç Soler (mj. film Francisco Boix, un fotógrafo en el infierno). Cenou pořadatelé festivalu oceňují ty nejvýznamnější tvůrce světového dokumentárního filmu.

„Úžasná a bohatá tvorba Heleny Třeštíkové je silně spjata s její domovinou, Českou republikou. Její filmy jsou dnes již dědictvím a dokumentem z první ruky o posledním půlstoletí historie této země,“ uvedli pořadatelé festivalu DocsBarcelona.

Pocta festivalu DocsBarcelona Heleně Třeštíkové bude završena režisérčinou retrospektivou v Katalánské filmotéce (Filmoteca de Catalunya), která bude zahrnovat tři z jejích nejslavnějších titulů: Katka (2010), portrét mapující čtrnáct let v životě mladé narkomanky a její marný boj se závislostí; Soukromý vesmír (2012), ve kterém Třeštíková téměř čtyři desetiletí natáčí českou rodinu na pozadí pádu stalinského socialismu a vstupu do Evropské unie, a nedávný snímek René - Vězeň svobody (2021), pokračování René (2008), ve kterém se filmařka znovu setkává se svým hrdinou, mladíkem, kterého natáčela dvacet let ve věznici pro mladistvé. Film je portrétem outsidera, který je velmi kritický vůči společnosti a systému, do kterého nezapadá. Třeštíková zde také povede masterclass s pečlivě vybraným intimním výběrem sekvencí ze své filmografie, které ji nejvíce ovlivnily. Setkání bude moderovat spoluorganizátorka akce Marga Almirall z Barcelona Women’s Film Festival.

Helena Třeštíková ve svých filmech například zmapovala život a dílo českého režiséra Miloše Formana ve filmu Forman versus Forman, který měl premiéru v roce 2019 na DocsBarcelona a na festivalu v Cannes. Její rozsáhlá filmografie je výrazně zaměřena na lidské vztahy a sociální problémy, v centru dění je přitom časosběr, což je zdroj, který filmařka často používá ke sledování svých postav po celá desetiletí jejich života. V minulosti Helena Třeštíková již obdržela cenu Evropské filmové akademie (EFA) Prix Arte 2008, takzvaného evropského Oscara, za film René. Helena Třeštíková působí také jako pedagožka na pražské FAMU.

Témata: Helena Třeštíková