Zlata Adamovská a Pavel Nový si přijedou pro cenu na filmový festival ve Zlíně!

Zlata Adamovská a Petr Štěpánek 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. května 2023 21:41

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě představí letos 295 snímků z 50 zemí světa. Zlatý střevíček ve Zlíně převezme v jeho úvodu herec Pavel Nový, v závěru potom herečka Zlata Adamovská. 63. Zlín Film Festival zahájí světová premiéra celovečerního animovaného snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

Šedesátý třetí ročník filmového festivalu přinese i letos festivalovým návštěvníkům ve Zlíně pestrý filmový program z různých koutů světa a celou řadu doprovodných aktivit s cílem posilovat a rozvíjet vztahy mezi rodiči, dětmi i prarodiči. „Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Festival je pro naše návštěvníky především zábava. Prostřednictvím filmů a doprovodných programů jim ale nabídneme, stejně jako v minulých letech, i příležitost vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otevírat aktuální témata a diskutovat o nich,“ shrnul v obecné rovině prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Ve svém filmovém programu nabídne festival soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých tvůrci letos přihlásili na 1500 snímků. Dramaturgové festivalu z nich vybrali 295 snímků z 50 zemí světa, mezi nimiž ani letos nechybí tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny jako je Peru, Katar či Nikaragua,“ dodala umělecká ředitelka Markéta Pášmová a potvrdila, že půjde o ročník s nebývale silnou účastí kanadských a norských filmů, což se promítlo i do složení hlavních soutěží. Upozornila také na novinku letošního ročníku, kterou budou projekce v pražském kině Atlas. „Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít jedinečnou možnost být součástí Zlín Film Festivalu a vidět tak 14 filmů i se speciálními úvody s delegacemi, které budeme přenášet přímo z festivalového Zlína,“ vysvětlila Markéta Pášmová.

Festival oficiálně zahájí 1. června v 10.00 hodin světová premiéra rodinného česko-slovensko-maďarského snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Film režiséra Filipa Pošivače, vytvořený loutkovou animací, přináší poselství o tom, že se lze poprat s jinakostí v jakékoli podobě a že tolerance a zodpovědnost jsou karty, se kterými lze vždy hrát. Jedné z animovaných postaviček propůjčil svůj hlas i herec Pavel Nový, jemuž prezident festivalu udělí ještě téhož večera ocenění Zlatý střevíček za celoživotní přínos kinematografii pro děti a mládež. „Cítím se poctěn, tudíž potěšení je na mé straně,“ reagoval na zprávu o ocenění Pavel Nový a dodal, že s tvorbou pro děti rozhodně ještě neskončil: „Konec konců, měl bych toto léto točit další film pro děti, ve kterém budu ze začátku tajemnou postavou.“

Během slavnostního večerního zahájení pro dospělé bude uvedena světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. Letní příběh o romantické první lásce  přijedou na festival uvést režisérka Mariloup Wolfe, autorka předlohy a scénáře Sarah-Maude Beauchesne a hlavní představitelka Lilliane Skelly. 

V mimosoutěžní části filmového programu připomene festival tvorbu českých animátorů v čele s Břetislavem Pojarem, který by letos oslavil 100. narozeniny. V reakci na trend v oblasti seriálů pro teenagery připravili dramaturgové festivalu novou sekci Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Tématům zaměřeným nejen na mladou generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ naznačila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala: „Nechceme však opomenout ani výročí našich partnerů Českého rozhlasu a České televize. Zaměříme se na 60. výročí Večerníčku, kterému jsme k jeho kulatinám připravili komponovaný pořad se zajímavými hosty, nebo chystáme výstavu s kulisami Studia Kamarád. A budeme samozřejmě opět i běhat v rámci 8. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín a RBP rodinného běhu.“

Festival se i letos zaměří na filmové profesionály během Zlín Industry Days. Pedagogům bude zase věnovaný tématy i osobnostmi nabitý konferenční blok s názvem Děti bez hranic.

O tom, které snímky si nakonec odvezou ze 63. Zlín Film Festivalu ocenění, budou i letos rozhodovat odborné poroty. Mezi celkem 18 porotci budou například režisér Šimon Holý, animátorka Alexandra Májová, slovenský novinář Martin Kudláč, ale také herečky a Hana Vagnerová a Jitka Schneiderová, která bude předsedat hlavní festivalové porotě.

Ceny budou již tradičně uděleny během závěrečného galavečera, ve středu 7. června. Druhý Zlatý střevíček od prezidenta festivalu zde převezme herečka a představitelka filmových a televizních rolí Zlata Adamovská, která si zahrála i v řadě filmů pro mládež i pohádkách jako je Princ a Večernice, Peklo s princeznou, O vánoční hvězdě, Korunní princ a dalších. Na rozhodnutí organizátorů reagovala Zlata Adamovská s lehkými rozpaky: „Nejsem si jistá, jestli si takové ocenění zasloužím. Ale zároveň jsem byla samozřejmě potěšena, že to bude právě na tolik oblíbeném festivalu ve Zlíně.“

Témata: Zlata Adamovská Pavel Nový