Pavel Šporcl velkolepě oslavil padesátiny! A naznačil, že je teprve v půlce

Pavel Šporcl slavil padesáté narozeniny. 6

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

26. dubna 2023 14:40

Pavel Šporcl, slavný český houslový virtuóz a propagátor klasické hudby, oslavil v pražské Lucerně své 50. narozeniny, a to ve velkém stylu! Koncert nazvaný "PAVEL ŠPORCL 50", byl nejen příležitostí k oslavě jeho krásného životního jubilea, ale také šancí vidět a slyšet tohoto významného houslistu, který je známý svým nekonvenčním vystupováním a unikátními modrými houslemi.

Jak dodal jeden z jeho pozvaných hostů Petr Janda z kapely Olympic: “Pavel je houslový virtuóz se vším všudy!“

Pavel Šporcl je uznávaným umělcem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeho koncerty jsou známé svou energií, vášní a nezapomenutelným zážitkem pro publikum. Díky jeho zdravému životnímu stylu, ke kterému ho přivedl právě plánovaný koncert, se cítí se úžasně. Nabitou energii promítl ve svém vystoupení a také přiznal, že mu cukr a laskominy vůbec nechybí. “ Mám naopak energie na rozdávání a koncert jsem si neskutečně užil. Koncert byl vyprodán a jsem moc rád, že si to užili i fanoušci a když to půjde, budu hrát i do sta let“, řekl nadšený Šporcl.

Rozsáhlý repertoár předního českého houslisty zahrnuje více než 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních skladeb. Kromě základního repertoáru klasické hudby hraje i jiné hudební styly: „Baví mě objevovat a hrát i jiné styly než klasickou hudbu, ať už s mojí cikánskou cimbálkou, nebo crossover. V tom se určitě liším od ostatních houslistů a muzikantů klasické hudby. Snažím se být jednoduše svůj!“ a to se Pavlovi Šporclovi určitě daří.

Na koncertu předvedl širokou škálu svých nejvýznamnějších skladeb a ukázal, že je právem považován za nesmírně talentovaného houslistu, který láká svým uměním všechny generace a neustále se při hraní usmívá. „Pro mě je vlastně největším úspěchem, že jsem přivedl ohromné množství lidí ke klasické hudbě. Nejen dospělých, ale i dětí, studentů…Za hodně vděčím svému prvnímu panu učiteli, který mě naučil hudbu milovat! Já sice stárnu, ale moje houslová vášeň roste.“, sdělil Šporcl.

V Lucerně se sešlo mnoho významných osobností, kteří přišli oslavit jeho významné jubileum. Mezi účinkujícími gratulanty byli například Vojta Dyk, Petr Janda, Felix Slováček, Luboš Brabec, Jana Šrejma Kačírková, bratr Petr Šporcl, ale také Šporcla cikánská cimbálovka, která rozproudila dav svým horkokrevným projevem. Samozřejmě nechyběla ani manželka Bára Kodetová s dcerami, jejichž společné vystoupení bylo součástí 3hodinového programu. Tomu přihlížela i Šporclova maminka, která nedávno oslavila 80. narozeniny.  Vojta Dyk, se kterým se kterým se Šporcl zná léta, Pavlovi popřál: „Ať je šťastný v tom, co děla, ať používá ten svůj nástroj nejen jako hudební, ale i jako léčivý, protože hudba dokáže léčit. A taky bych mu popřál, ať je šťastný s Bárou a holkami, protože rodinné zázemí je pro muzikanta polovina jeho úspěchu a inspirace.“

Manželka Bára s dcerami Violettou a Sophií, které zdědily po obou rodičích umělecké nadání, byly Pavlovi Šporclovi velkou oporou. Také na koncertu zpívaly a jednu semaforskou skladu zazpíval i Pavel. Pro všechny to byl nezapomenutelný večer a Šporcl si nemohl přát oslavit své jubileum v lepší atmosféře. Narozeninový dort, který byl vytvořen ve tvaru a barvy jeho houslí, všem vyrazil dech! Byl by hřích ho neochutnat, a tak neodolal ani samotný Pavel Šporcl.

Témata: Pavel Šporcl Barbora Kodetová Petr Janda