Dojatý Zdeněk Svěrák a překvapení s prezidentem na Andělech: Nechtěli mu to říct!

Zdeněk Svěrák byl prezidentem Petrem Pavlem uveden do Síně slávy.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. dubna 2023 11:00

Spoustu dojemných momentů přineslo sobotní předávání Cen Anděl. A nešlo jen o návraty blízkých Mira Žbirky na pódium pro celkem čtyři sošky. K hvězdám večera patřil také Zdeněk Svěrák, jehož akademici umístili do síně slávy.

Sošku přišel viditelně dojatému Svěrákovi předat prezident Petr Pavel. "Proto mi nikdo nechtěl říct, kdo mi to bude předávat," poznamenal laureát na úvod projevu.

"Já vám moc děkuji, že jsem se dostal do dvorany slávy, a děkuji, že jste mi přichystali takové překvapení, že zrovna náš pan prezident mi tu cenu předal," pokračoval autor řady krásných písňových textů.

Podle Svěráka měli Voskovec a Werich pravdu, když napsali, že život je jen náhoda. Ilustroval to na sobě, zmínil osudové setkání s Jaroslavem Uhlířem, na jehož adresu si zavtipkoval. 

"Život je skutečně řetěz náhod a já kdybych náhodou nepotkal Jaroslava Uhlíře, který tady sedí - z jedné strany má první dámu a z druhé strany má třetí manželku, tak tady nestojím, protože bychom nenapsali tolik písní," poznamenal.

Přítomným hudebníkům pak dal jednu radu. "Kdyby někteří kolegové chtěli vědět, jak se to dělá, abyste udělali několik set písniček, je to jednoduché. Když každý rok složíte deset a vydržíte třicet let jako my, tak je to tady," uzavřel Svěrák svou děkovnou řeč.

Témata: Svěrák Zdeněk (herec režisér) Ceny Anděl Petr Pavel