Jitka Molavcová není jen divadelní partnerkou Suchého. Ukáže to nový dokument!

Jitka Molavcová a Jiří Suchý.

Autor: stars24.cz, ČTK

15. dubna 2023 20:20

Režisérka Olga Sommerová natočila dokument Klaunka o zpěvačce, saxofonistce a herečce Jitce Molavcové, více než 50 let člence divadla Semafor. Sommerová ve svém sedmdesátiminutovém filmu vycházela z informací od mnoha osobností, například Miloše Formana nebo Jiřího Suchého.

Dokument o dvojnásobné držitelce výroční ceny Herecké asociace a majitelky ceny Thálie za celoživotní mistrovství uvede Česká televize 22. dubna. 

O Molavcové, která v Semaforu excelovala v roli Žofie Melicharové, hovoří režisérka Sommerová jako o "skromné až přeskromné ženě". "Nejspíš to na mě přenesli moji rodiče. Moje maminka i táta byli skromní, hodní a slušní lidé. Měli třeba rádi tvorbu Osvobozeného divadla a milovali humor. Tu lásku na mě přenášeli a přenesli na mě i ty svoje povahy," řekla ČTK Molavcová.

Pro diváky je Molavcová nejen Žofií Melicharovou, ale i herečkou z Malého televizního kabaretu nebo hlasem animovaných pohádkových hrdinů Káti a Škubánka.

"Když se řekne klaun, vidím třeba Jana Wericha, Charlieho Chaplina, Bustera Keatona, bratry Marxe, Vlastu Buriana, Jiřího Šlitra, Bolka Polívku. Obdivuji Haškova Švejka. Pro mě je klaun něco posvátného. Už jako malá holka jsem vnímala humor jako jeden z největších pokladů na světě a záhy jsem pochopila, že je to prostředek, jak překonávat různá životní úskalí. Ale přitom mě taky přitahovaly dramatické příběhy plné vášně a temných barev," uvedla Molavcová.

Režisérka Sommerová ve svém filmu divákům Molavcovou představí tak, jak ji dosud nepoznali. Navazuje tak na své předchozí dokumenty o výrazných osobnostech české kultury Soně Červené, Jiřím Suchém a Michaelovi Kocábovi.

"Když jsem Jitku viděla v roli Melicharové poprvé, nechápala jsem, proč Jiří Suchý udělal šmudlu z tak krásné ženy. Proč musela nosit staré okopané boty, tlusté punčochy a nevzhlednou zástěru. Pochopila jsem to, až když jsem se od Jiřího dozvěděla, že ve Finsku po představení Vetešníka přirovnali Jitku v novinách ke slavné Giuliettě Masině z Felliniho filmu Silnice. A tak jsem ve filmu vytvořila scénu o Jitce a Giuliettě," uvedla.

Témata: Jitka Molavcová Jiří Suchý