Taťjana Medvecká bude oceněna za mimořádný přínos: Místo v "síni slávy"!

Taťjana Medvecká

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. dubna 2023 18:55

Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2022 získává Taťjana Medvecká. Osobnost roku volí členové Asociace vydavatelů audioknih v tajném hlasování v rámci ankety Audiokniha roku, jejíž kompletní výsledky budou vyhlášeny 27. dubna. Do 15. dubna také probíhá hlasování veřejnosti o nejoblíbenější audioknihu roku 2022 zde.

„Jde vlastně o 'audioknižní Síň slávy', díky které oceňujeme danou osobnost za její výjimečný přístup, vysokou kvalitu a přínos pro rozvoj audioknih u nás,” vysvětluje Kateřina Konopásková, předsedkyně Výboru Asociace vydavatelů audioknih (AVA) zastupující hlavní vydavatele v České republice. V minulých letech cenu obdrželi například Viktor Preiss, Jiří Lábus, Martin Stránský, Hana Maciuchová, Jiří Dvořák, Josef Somr nebo Zdeněk Svěrák.

Taťjana Medvecká načetla sama nebo s kolegy desítky úspěšných knih - například Geniální přítelkyně Eleny Ferrante, Svědectví Margaret Atwoodové, Dopisy Milady Horákové, Krále Leara a mnoho dalších. K tomu, jak si vybírá jednotlivé tituly, říká: „To je docela jednoduché. Dostanu nabídku od vydavatelství, knihu si přečtu, a když se mi líbí a najdeme termíny, naše spolupráce může začít.” Samotného nahrávání předchází pečlivá příprava: „Samozřejmě, že knihu čtu, probírám výslovnosti, tužkou si vyznačuju, jak hodlám postupovat, kde cítím pauzu, kde je hlavní důraz a podobně. Texty mívám hodně popsané,” dodává Taťjana Medvecká, která získala několikrát také cenu posluchačů Českého rozhlasu Neviditelný herec.

A co ji na audioknihách láká? „Na načítání knih mě baví, že se jedná o velice soustředěnou práci. Ono možná může znít divně spojení „čtení knihy a práce“, ale řeknu vám, že po čtyřhodinové frekvenci vycházím ze studia s pocitem, že mi mozek uletěl a hlavu mám úplně vymetenou,” vysvětluje Taťjana Medvecká, která nejvíce vzpomíná na jednu výjimečnou spolupráci: „Vzhledem k rozsahu a taky vzhledem k okolnostem, zatím nejvíc vzpomínám na načítání tetralogie Geniální přítelkyně od Eleny Ferrante. Vlastně můžu říct, že zatímco první covid jsem přežila díky poslouchání archivu Berlínských filharmoniků, ten druhý díky načítání této audioknihy. Ta nahrávka má kolem 65 hodin! Natáčeli jsme ji v průběhu celého roku, byla jsem z toho románu doslova omámená.”

Načítání audioknih musí skloubit s herectvím a dalšími povinnostmi. „V současné době natáčím televizní seriál, takže na načítání audioknih mi nezbývá čas. Vždycky, když mi z nakladatelství volají s nějakou nabídkou, prosím je, ať mi radši neříkají titul nebo o čem ta kniha je, aby mi to nebylo zbytečně líto,” dodává s nadsázkou. A jakou knihu by ráda někdy načetla? „Před lety jsem v divadle Kolowrat hrála v režii Lucie Bělohradské spisovatelku Virginii Woolfovou. V rozhlase jsem četla její povídku Nové šaty a pak taky výběr z jejích Deníků. Moc ráda bych se k této autorce někdy vrátila,” uzavírá Taťjana Medvecká.

Vyhlášení cen Audiokniha roku 2023 proběhne 27. dubna 2023. Do 15. dubna také na stránkách https://hlasovani.audiokniharoku.cz/2022/ probíhá hlasování veřejnosti o diváckou cenu. Více informací na www.audiokniharoku.cz.

Témata: Taťjana Medvecká