Rapper Coolio (†59): Příčina smrti konečně odhalena!

Coolio 3

Autor: stars24.cz, ČTK

7. dubna 2023 21:41

Příčinou smrti amerického rappera Coolia, který zemřel před půl rokem ve věku 59 let, bylo předávkování fentanylem. Podle agentury Reuters to oznámil manažer hudebníka. Coolio proslul hitem Gangsta's Paradise, za nějž získal i cenu Grammy.

Rappera v září loňského roku našli mrtvého v bytě jeho dlouholetého přítele, jeho manažer Jarez Posey původně hovořil o tom, že mohlo jít o infarkt.

Nyní Posey uvedl, že úřad koronera v Los Angeles informoval Cooliovu rodinu, že zemřel na předávkování. Podle agentury AP měl umělec v těle také stopy heroinu a metamfetaminu. Soudní lékař jeho smrt označil za nešťastnou náhodu, v níž sehrál roli hudebníkův zdravotní stav - trpěl kardiomyopatií, astmatem a kouřil cigarety.

Fentanyl je droga ze skupiny syntetických opioidů. Na předávkování touto látkou ve Spojených státech každoročně umírá na 70.000 lidí. Podle Agentury pro potírání narkotik (DEA) je to nejsmrtelnější drogová hrozba v USA, kam se pašuje převážně z Mexika.

Coolio, vlastním jménem Artis Leon Ivey junior, se narodil roku 1963 a v 90. letech se stal jednou z největších osobností hiphopové scény. První sólové album vydal v roce 1994. Nejznámější singl Gangsta's Paradise, který zazněl ve filmu Nebezpečné myšlenky, je z roku 1995. V roce 1996 navštívil Českou republiku.

Témata: Coolio