Karel III. jde proti vlastní rodině? Tohle by se dříve nestalo!

Král Charles III.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. dubna 2023 16:00

Karel III. sice stále nebyl oficiálně korunován, už několik měsíců je ale králem. A přes relativně vysoký věk, v němž se dostal na trůn, je poměrně pokrokovým panovníkem. Svědčí o tom nejnovější oznámení.

Karel III. totiž vyjádřil podporu prvnímu britskému projektu, který má zkoumat roli britské monarchie v otrokářství. Oznámil to Buckinghamský palác.

Palác sdělil, že král od svého nástupu do úřadu s "důrazem a rozhodností" prohlubuje své znalosti o dopadech otroctví. Badatelům hodlá umožnit přístup do královských archivů. "Toto je téma, které bere jeho výsost nesmírně vážně," uvedl Buckinghamský palác.

Britská monarchie z obchodu s otroky profitovala po stovky let. Volání po možných kompenzacích se ozývá z oblasti Karibiku, kde Karel zůstává hlavou několika států včetně Jamajky nebo Baham.

Oznámení o výslovné panovníkově podpoře paradoxně přišlo v den, kdy deník The Guardian zveřejnil nedávno objevený dokument z roku 1689 o převodu akcií Královské africké společnosti, která se podílela na obchodu s otroky, na krále Viléma III. Dokument nesl podpis otrokáře Edwarda Colstona, jehož socha byla povalena v roce 2020 v Bristolu při protestech hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)