Kam s valašským králem? Brno vede spor o domovskou scénu Bolka Polívky!

Bolek Polívka v divadelní hře Král Lear. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2023 20:36

Opoziční Zelení a Žít Brno navrhnou v úterý brněnskému zastupitelstvu, aby odmítlo přesun Divadla Bolka Polívky do Reduty, jak navrhuje vedení města. Novinářům to dnes řekl opoziční zastupitel Matěj Hollan (ŽTB).

O přesunu se mluví kvůli nutné rekonstrukci sídla Divadla Bolka Polívky. Redutu využívá Národní divadlo Brno. Vedení města vyzvalo divadla k dohodě. Polívka návrh vítá, ale vedení Národního divadla má výhrady, protože Reduta je naplno využitá a její sdílení by vedlo k omezení aktivit a plánů.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) na dotaz ČTK odpověděla, že vhodné náhradní prostory pro Divadlo Bolka Polívky se stále hledají. "Žádné definitivní rozhodnutí zatím nepadlo. Aktuální informace sdělíme zastupitelům, veřejnosti i médiím v úterý na zasedání zastupitelstva," uvedla Vaňková.

Soukromé Polívkovo divadlo sídlí v budově města na Jakubském náměstí, v objektu je i kino Scala Masarykovy univerzity. Kvůli narušené statice ale musely letos obě organizace přerušit provoz. Příští sezóna bude pro Divadlo Bolka Polívky jubilejní třicátá, město s ním proto hledá varianty náhradního prostoru.

Hollan navrhne bod, který by konstatoval, že Divadlo Bolka Polívky se nemá do Reduty přesouvat. Podle něj by se naopak na dvouleté hostování hodilo využít další prostory v Brně. "Jsou například v kulturních domech jako Dělnický dům, Rubín, Musilka, Leitnerka. Je to hodně domů, kde se dá dočasně hostovat. Na dočasnou činnost je to běžné. Kvůli dvěma letům rekonstrukce nedává smysl nabourat chod Reduty," míní Hollan.

Podle něj budou mít Zelení a Žít Brno požadavek, aby město deklarovalo opravení městského objektu, kde je Divadlo Bolka Polívky a kino Scala. "Nechceme, aby se vytvořila možnost pro budoucí prodej té budovy. Chceme to zachovat pro kulturu. Reduta je navíc pro Divadlo Bolka Polívky naprosto nevhodná," řekl Hollan.

Témata: Boleslav Polívka