Nejen Jágr. Pocty se dočkal už i Dominik Hašek!

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek dnes představil pamětní list ve formě bankovky se svou podobiznou a číslem 39.

Autor: ČTK, stars24.cz

3. dubna 2023 17:07

Legendární hokejový brankář Dominik Hašek dnes představil pamětní list ve formě bankovky se svou podobiznou a číslem 39, které měl na zádech, když vychytal olympijský triumf v Naganu před 25 lety. Na tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje uvedl, že chtěl připomenout právě tuto událost, potěšit sběratele a zároveň podpořit projekt Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ v Pardubicích.

Pamětní list v podobě bankovky připravila firma Osobnosti století. "Cílem je zavzpomínat na zlatou éru českého hokeje a připomenout výročí 25 let od Nagana, oslovit širokou veřejnost a sběratele a pak je tu samozřejmě ta charitativní část," řekl zástupce společnosti Jiří Kuča.

Osmapadesátiletý Hašek už má z minulosti vlastní pamětní medaili či minci, která je součástí cyklu Legendy československého hokeje. Přiznal, že v souvislosti s "bankovkou" byl zpočátku zdrženlivý. "Když mě oslovili, byl jsem k tomu nápadu trošku skeptický, ale pak jsem si říkal, že máme 25 let od Nagana a nebude špatné něčím takovým připomenout zlatou éru českého hokeje," uvedl Hašek.

"Takže jsem souhlasil, sešel se s fotografem Jirkou Kolišem, protože jsem věděl, že právě on bude mít ty nejlepší fotky, které můžeme použít. A pak už vznikla tahle 'bankovka'. Vím, že je tady určitý okruh sběratelů, kteří mají o podobné věci zájem. Jsem rád, že jim takto poskytneme něco výjimečného," doplnil Hašek.

Chtěl ale také, aby měla celá akce charitativní podtext. "I když v Pardubicích už nebydlím, narodil jsem se tam a mám tam samozřejmě na klub i město vazby. Proto půjde 139 korun z každé prodané 'bankovky' na projekt školy SVÍTÁNÍ," uvedl Hašek.

Na jedné straně "bankovky" je napsané jeho jméno a heslo "He saves, he wins" (On chytá, on vyhrává), Haškova civilní podobizna, fotka v masce, ale i pochodeň s olympijským ohněm. "Na té podobizně je mi přesně padesát," prozradil Hašek. Na druhé straně je zachycený při rozkleku v brance, hala Big Hat, kde se hrál v Naganu olympijský turnaj a fotka z přijetí zlatých hokejistů na Staroměstském náměstí.

Při výrobě byla použita stejná technologie tisku jako u skutečných bankovek, Haškova 'bankovka' má i řadu ochranných i jiných prvků, které nejsou na první pohled patrné. "Je tam třeba také ukryto šest mých Vezinových trofejí, které jsou vidět jen pod speciálním světlem," řekl jeden z nejlepších gólmanů hokejové historie.

"Vyhrál jsem mnoho různých dalších trofejí, ale žádný jiný brankář nevyhrál šestkrát Vezina Trophy (pro nejlepšího gólmana sezony v NHL), proto jsme se tam rozhodli dát právě tato ocenění, ačkoliv některá pro mě třeba znamenají i víc," doplnil Hašek, jenž má zlato a bronz z OH, ale také vyhrál v letech 2002 a 2008 Stanley Cup a získal i mnoho individuálních ocenění včetně Hart Memorial Trophy (1997 a 1998) pro nejužitečnějšího hráče NHL.

"Bankovku" má jako druhý z českých hokejových velikánů po Jágrovi, který ji představil loni. Jágr se dočkal neobvyklého ocenění u příležitosti padesátin.

"Nijak jsme se na tohle téma nehecovali, ale když se potkáme, přijde na to určitě řeč. Jarda teď má ale jiné starosti - potřebují s Kladnem hlavně udržet extraligu, takže 'bankovka' jde asi stranou," smál se Hašek. "Jak jsem ale slyšel, tak ta Jardova se velmi dobře prodávala. Věřím, že podobné to bude i s tou mojí."

Prodej začal dnes v 15 hodin na webu legendary-cards.cz. Varianta se zlatým proužkem stojí 3339 korun, verze se stříbrným proužkem, certifikátem a Haškovým podpisem 6339 korun.

Témata: Dominik Hašek