Kaiser, Vokatá, Isteník a Štěpán Kozub na jednom plátně! Havelka se postaral o netradiční výběr!

Štěpán Kozub 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2023 18:15

Podobně jako předchozí filmy Jiřího Havelky inspirovaly i jeho právě dotočenou novinku Zahradník skutečné události. Absurdní komedie divadelního a filmového režiséra, scenáristy a herce přijde do kin na jaře příštího roku.

Hlavní roli ztvárňuje Oldřich Kaiser a v roli jeho ženy se objeví, Kaiserova skutečná životní partnerka a písničkářka, Dáša Vokatá. Ve filmu se hrají také třeba Štěpán Kozub, Michal Isteník, Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek nebo Alena Mihulová.

Absurdní komediální příběh vypráví o slastech a strastech zahrádkáře během čtyř ročních období, ale i o nezlomné vůli v boji se zlem. Zahradnictví totiž překáží novému majiteli zámku. Když jej manželé odmítnou prodat, přijde odveta. Objeví se plot, závora se soukromým strážcem, série podivných nehod včetně rozbité multikáry nebo zcela zničeného sadu. Policie je bezradná, starostka ztracená a novináři způsobí víc škody než užitku. Zahradník se ovšem nehodlá vzdát.

"Film je o zahradníkovi, pro kterého je jeho zahradnictví nejenom ekonomické živobytí, ale vlastně i princip existence a bytí jeho samotného. Jeho život probíhá v jakési rutině, a někdo tu rutinu naruší," řekl o snímku Havelka. Žánrově lze prý film zařadit od botanického dokumentu přes thriller až po absurdní komedii, jeho oblíbený žánr.

V záporné roli realitního makléře se představí Michal Isteník, podle něhož jeho postava ve filmu vlastně představuje zlo. Zlo se ale přetavuje i do záhadných nehod, závoře k vlastnímu pozemku nebo do podoby zástupce soukromé hlídací služby. Toho si zahrál Štěpán Kozub. "Mám moc rád režijně i herecky Jirku Havelku a můj klukovský sen byl zahrát si s panem Kaiserem, protože z pozice komika, byť to zní jako klišé, tak jsem na panu Kaiserovi vyrůstal. Takže pro mě je setkání s těmito dvěma muži naprosto výjimečná věc," uvedl Kozub.

Témata: Oldřich Kaiser Štěpán Kozub Jiří Havelka