Jitka Schneiderová slaví padesátiny: K herectví se dostala díky sázce!

Jitka Schneiderová 3

Autor: ČTK

23. března 2023 20:32

Herečka Jitka Schneiderová, která se narodila 23. března 1973, na sebe poprvé výrazně upozornila ve filmu Samotáři z roku 2000. Znojemská rodačka má kromě toho na kontě další desítky rolí v divadle i před kamerou, žádná z nich se ale nevyrovnala její Hance v dnes už legendárním snímku Davida Ondříčka.

Jedna z nejelegantnějších českých hereček je dnes velmi aktivní také na sociálních sítích, které bere jako přirozenou součást své práce.

Znojemská rodačka maturovala na tamní střední pedagogické škole a původně uvažovala o studiu speciální pedagogiky nebo dětské psychologie. Všechno změnila sázka s jedním z učitelů, kvůli které zkusila přijímačky na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění - a k všeobecnému překvapení hned na první pokus uspěla. "A to byl takový šok, že mě vzali, že jsem si řekla, tam nastoupíš a musíš to aspoň rok zkusit a uvidíš," vzpomínala v jednom rozhovoru.

Už na škole, kde se věnovala muzikálovému herectví, hrála v brněnských divadlech. Po JAMU zamířila ještě studovat činoherní obor na pražskou divadelní fakultu, první stále angažmá získala v roce 1996 v Ypsilonce, kde strávila osm let. Hrála také v Divadle ABC, Rokoku nebo Divadle Na zábradlí, výrazné příležitosti dostává ve Studiu DVA a také na Letních shakespearovských slavnostech. Ve filmu debutovala v americkém "béčku" Nebeský pláč (1994), diváci si ji pamatují i z pohádky Václava Vorlíčka Jezerní královna (1998).

Ve filmu ji ale proslavili zejména Samotáři, do kterých se přitom dostala "jen tak tak". David Ondříček ji totiž obsadil až jako poslední z hlavních postav. Režiséra, který Schneiderovou předtím nikdy neviděl, herečka na castingu okouzlila velmi civilním herectvím. "Nejspíš proto, že jsem na něj dorazila přímo z workshopu s Idou Kelarovou, kde jsem celý týden zpívala romské písničky, takže jsem možná působila jak z jiného světa, odkud jsem svým způsobem opravdu přijela," vyprávěla představitelka Hanky, která se dodnes na film ráda podívá.

Televizní diváci Jitku Schneiderovou znají nejen z repríz Samotářů, ale i ze seriálů Letiště, Přešlapy, Pojišťovna štěstí, Anatomie života nebo letos uvedené detektivní série Místo zločinu České Budějovice. V roce 2015 se také zúčastnila sedmé řady populární soutěže StarDance …když hvězdy tančí, kde až ve finále prohrála s Marií Doležalovou. Byla též jednou z hvězd páté řady show Tvoje tvář má známý hlas. Fanoušci ji kromě filmového plátna, obrazovky nebo divadla znají i ze sociálních sítí, třeba na Instagramu má skoro 140.000 sledujících.

Témata: Jitka Schneiderová