Dagmar Havlová: Návrat do hereckého světa trval roky

Dagmar Havlová 3

Autor: ČTK

22. března 2023 21:52

Dagmar Havlová se pod dívčím jménem Veškrnová zapsala do srdcí filmových a televizních diváků i milovníků divadla. Někdejší populární herečka se ale po dlouhé pauze jen pomalu vracela zpět do hereckého světa.

Své herecké profese se Havlová až do konce manželova funkčního období vzdala. Na jevišti vinohradského divadla, kde působila od konce 70. let, skončila v roce 1997 rolí Královny Kristiny. Na divadlo ale nikdy nezapomněla, na přelomu tisíciletí dokonce uvažovala o ztvárnění role Marie Stuartovny ve hře anglického dramatika Roberta Bolta Ať žije královna, vinohradská scéna ale náročnou inscenaci nakonec zrušila.

Návrat na jeviště se Dagmar Havlové podařil až v roce 2006, kdy zaplněné hlediště Divadla na Vinohradech aplaudovalo jejímu výkonu ve Smočkově inscenaci Chvíle pravdy. Vinohradskému divadlu zůstala věrná až do roku 2019, byla opět členkou jeho souboru. Na kontě měla roli Raněvské v Čechovově Višňovém sadu nebo titulní part ve Schillerově Marii Stuartovně. V roce 2013 měla premiéru hra Rebeka, příběh lásky z pera Henrika Ibsena, kde Havlová ztvárnila hlavní roli. Stálé angažmá v Divadle na Vinohradech ukončila v září 2019 a jako host odehrála poslední představení v září 2020.

Herečka, která na stříbrném plátně poprvé zazářila už v Holkách z porcelánu (1974), se po svém intermezzu na Hradě také vrátila před kameru. Titulní roli - poté, co se ze zdravotních důvodů stáhla z připravované premiérové divadelní inscenace - zahrála Dagmar Havlová ve filmové verzi manželovy poslední hry Odcházení (2011) a byla za ni nominována na Českého lva. V roce 2013 se výrazná a stále pohledná tvář Dagmar Havlové objevila i na obrazovce, a to v seriálu Nevinné lži nebo novém pokračování Sanitky. V roce 2021 si zahrála také v třídílné krimisérii Případ Roubal.

Zajímavou filmovou rolí z nedávné doby byla její iniciativní paní Horváthová v úspěšné tragikomedii režiséra Jiřího Havelky Vlastníci (2019). Havlová se navíc ani více než deset let po smrti svého manžela nepřestává angažovat v nejrůznějších aktivitách spojených se jménem prvního českého prezidenta. Více než čtvrtstoletí také působí v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, věnuje se i fungování Knihovny Václava Havla.

Témata: Dagmar Havlová