Dagmar Havlová slaví kulatiny: 70 let, dva životy! Slavná herečka i první dáma

Dagmar Havlová 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. března 2023 10:15

Ke slavným březnovým oslavencům patří Dagmar Havlová, která má dnes kulaté narozeniny. Během sedmdesáti let žila vlastně dva různé životy - jeden jako slavná herečka, druhý jako manželka hlavy státu.

Havlová se jako Dagmar Veškrnová narodila 22. března 1953 v Brně do rodiny hudebního skladatele. Ve městě také v první polovině sedmdesátých let dokončila studia na konzervatoři a poté i Janáčkově akademii múzických umění.

Po účinkování v Divadle na provázku přešla do Prahy, kde nakonec zakotvila v Divadle na Vinohradech. Tam s přestávkami působila až do loňského roku.

Zmíněná přestávka byla způsobena jejím sblížením se s prezidentem Václavem Havlem, který ji v lednu 1997 pojal za svou druhou manželku. Havlová tak byla do února 2003 více než šest let první dámou, věnovala se charitě. Založila nadaci VIZE 97.

Havlová byla vdaná už předtím, z prvního manželství má dceru Ninu, která je soudkyní. Jako herečka se pochopitelně prosadila také ve filmu, především starší diváci si jistě vzpomenou na její slavné komediální a tragikomické role. 

Témata: Dagmar Havlová