Jana Uriel Kratochvílová oslaví své 70. narozeniny ve velkém stylu!

Jana Uriel Kratochvílová 3

Autor: ČTK

21. března 2023 21:48

Zpěvačka Jana Kratochvílová oslaví své letošní 70. narozeniny, které připadly na 14. ledna, koncertem s mnoha hosty 10. listopadu v pražské Lucerně. Zlínská rodačka byla jednou z největších hvězd českého popu 70. a 80. let. Proslavily ji především hity Publikum tvé jsem já, Stín kapradiny nebo Milování za svítání. Mezi gratulanty bude například Michal Pavlíček, který se v roce 1980 výrazně podílel na jejím debutovém albu.

"Zpěvačka předvede svůj obvyklý široký a obdivuhodný hudební záběr, který sahá od popových hitů přes rock a reggae, nejrůznější odnože tvrdé rockové hudby až po experimentální styly," uvedla za pořadatele Jolana Laličová.

Chybět v Lucerně nebude ani hráč na klávesové nástroje Michael Kocáb, baskytarista Vilém Čok a bubeník Jiří Hrubeš, životní partner Kratochvílové. Všichni tvoří klasické obsazení kultovního Pražského výběru. Dalším hostem narozeninového večera bude skladatel Martin Kratochvíl, se kterým Kratochvílová spolupracovala v jeho skupině Jazz Q. Zpěvačce přijde pogratulovat také bubeník kapely Heval Pavel Trnavský, se kterou patřila zpěvačka k průkopníkům reggae na české scéně. V Lucerně zazpívá i Richard Tesařík z Yo Yo Bandu a další zástupci hanspaulské hudební scény Ivan Hlas a Ondřej Hejma.

Mladší generaci zastoupí skupina Krucipüsk, kytaristka Electric Lady nebo zpěvák Michal Skořepa ze skupiny Stroy. Speciálním hostem koncertu pak bude americký hudebník s bluesovými a jazzovými kořeny Skip McDonald. Večerem provede textař, hudebník a spisovatel František Ringo Čech.

Kratochvílová v roce 1983 získala povolení účinkovat na hudebním festivalu v Irsku, čehož využila k emigraci do Británie. Po letech strávených hlavně v Anglii se Kratochvílová před české publikum vrátila, pozornost dnes budí nejen hlasem a provokativním vzhledem, ale i řadou uměleckých jmen - říkala si Jana Pope, Uriel, Z. Goddess, Heretyka či Jasmína. Vystupuje s kapelou Illuminati.CA, také stále nahrává nové desky.

Témata: Jana Uriel Kratochvílová