Vladimír Čech (†61): Soutěž Chcete být milionářem? z něj udělala televizní hvězdu!

Vladimír Čech

Autor: ČTK

21. března 2023 18:05

Herce Vladimíra Čecha, který zemřel 22. března 2013 ve věku 61 let, znali dlouho hlavně návštěvníci regionálních divadel, slávu mu přineslo až krátce před padesátkou vysílání televizní soutěže Chcete být milionářem? Zábavný pořad, který v britské licenci vysílala televize Nova od roku 2000, udělal z Čecha jednu z nejpopulárnějších tváří showbyznysu. V letech 2001 a 2003 byl díky němu Čech v anketě TýTý vyhlášen nejoblíbenějším moderátorem.

Vladimír Čech se narodil 6. července 1951 v Praze. Vystudoval pražskou DAMU a v roce 1978 začal pracovat v ostravském studiu Československé televize, ale z politických důvodů musel odejít a mohl pracovat pouze v rozhlase a oblastních divadlech. Už po událostech ze srpna 1968 musela z politických důvodů Československou televizi opustit i jeho matka Heda Čechová, tehdy populární hlasatelka. Jeho otec, Vladimír Čech starší byl také herec a rozhlasový hlasatel.

Během své kariéry vystřídal Vladimír Čech mladší řadu divadelních scén - Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, Slezské divadlo v Opavě, Těšínské divadlo v Českém Těšíně, Státní divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci, Východočeské divadlo Pardubice, Činoherní studio Ústí nad Labem nebo Středočeské divadlo Kladno. Zahrál si desítky různorodých rolí: Vavřenu ve Filozofské historii, Edmunda v Králi Learovi, Merkucia v Romeovi a Julii, Hamleta i Cyrana nebo Jiřího ve hře Kdo se bojí Virginie Woolfové?

Od roku 2006 - to už z "Milionáře" odešel - působil Čech v Městských divadlech pražských, hrál například Karenina ve slavné Tolstého hře nebo jednu z hlavních rolí v dramatizaci Márquezova románu Sto roků samoty. V letech 1990 až 1992 působil Vladimír Čech i jako poslanec České národní rady. Jeho hlas se uplatil také z dabingu, namluvil například kocoura Garfielda.

Témata: Vladimír Čech