Dalibor Janda porazil i Karla Gotta! Pak ale přišla tragédie!

Janda, Dalibor 4

Autor: ČTK

20. března 2023 21:19

Zpěvák Dalibor Janda, který se narodil 21. března 1953, zažíval největší slávu v 80. letech minulého století, kdy mimo jiné třikrát po sobě zvítězil ve Zlatém slavíkovi nad Karlem Gottem. Jeho typicky chraplavý hlas, sympatický vzhled a melodické písně o lásce z něj udělaly idol mnoha dívek i žen.

Po roce 1989 jeho sláva sice trochu uvadla, přesto ale stále koncertuje a loni se objevil jako host na desce Kapitána Dema.

Narodil se jako Václav Janda v Drahotuších u Hranic na Přerovsku. Vyučil se zámečníkem a živil se také jako řidič z povolání, pracoval i na ruzyňském letišti, kde kontroloval dráhy před startem letadel. Už v Hranicích se jako teenager učil zpívat a hrát na kytaru, v roce 1981 se začal hudbě věnovat profesionálně. Jeho první sólová píseň byla Dívka z prázdné tramvaje. Na přelomu 70. a 80. let založil hudební skupinu Prototyp a tehdy se také na radu přátel z branže rozhodl pro změnu křestního jména. Václavů bylo v showbyznysu hodně, proto se rozhodl přejmenovat na Dalibora, kterým byl ostatně pokřtěný.

Jako většina začínajících umělců zkoušel i Janda se svojí skupinou prorazit nejprve na tancovačkách a po barech. Jeho prvním větším úspěchem byly písně Jahodový koktejl a Konec prázdnin. Osudovou skladbou se ale pro něj stala píseň Hurikán (1983). "Říkal si Hurikán, kluk jako ty, motorka vzlétla s ním, když dostal smyk," zpíval Janda svým typicky chraplavým hlasem smutný text písně o mladém chlapci, který nestihl včas dorazit ke své dívce, protože měl tragickou nehodu na motorce. Píseň, jejíž text byl inspirován smrtí Jandova kamaráda, se stala hymnou motorkářů, kteří ji také nechávají hrát na pohřbech svých přátel zahynulých na silnici.

Jandova kariéra začala v té době stoupat strmě vzhůru, v letech 1986, 1987 a 1988 získal Zlatého slavíka a těšil se i z přízně spousty fanynek. Hity Kde jsi, Žít jako kaskadér nebo Oheň, voda, vítr, kterými dobýval dívčí srdce, měly výrazné, lehce zapamatovatelné melodie. Po listopadu 1989 jeho sláva pohasla. Janda si založil malou uměleckou agenturu a hudební vydavatelství, přestal se objevovat v televizi a z rádií jsou dnes jeho písničky slyšet jen občas. V roce 2003 ho postihla osobní tragédie. Jeho syn Dalibor, spáchal v jednadvaceti letech sebevraždu skokem z Nuselského mostu.

Témata: Dalibor Janda