Ivana Hloužková (†62): Kdy a kde proběhne poslední rozloučení?

Ivana Hloužková

Autor: ČTK

7. března 2023 21:50

Poslední rozloučení s oceňovanou herečkou Ivanou Hloužkovou, která v pondělí zemřela, se uskuteční v úzkém kruhu rodiny a přátel. Domovské divadlo Husa na provázku její památku v pátek uctí představením Don Quijote, v němž Hloužková původně ztvárnila roli Dulciney.

Po představení bude od 22.00 na dvoře divadla prostor k položení květin nebo zapálení svíčky. V neděli 23. dubna hodlá divadlo věnovat Hloužkové samostatný vzpomínkový večer, uvedla dnes za soubor Nikol Hlávková.

Dvaašedesátiletá Hloužková patřila k oporám Husy na provázku po čtyři dekády. Ztvárnila role ve více než 130 inscenacích. Byla nositelkou dvou Cen Alfréda Radoka, Ceny divadelní kritiky i Ceny města Brna. Podle uměleckého šéfa divadla Martina Sládečka vstupoval na jeviště s Hloužkovou cit pro nadsázku, grotesknost lidské existence a pro divadlo s velkým D.

Rodačka z Valtic nastoupila do divadla po konzervatoři v roce 1981. Hrála dramatické či charakterní role, stejně jako komediálních figury. Cenu Alfréda Radoka obdržela za roli Maryši v roce 1995 a poté za nejlepší ženský herecký výkon roku 2012 v postavě fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan. Cenu divadelní kritiky si připsala za roli Emmi v inscenaci Strach jíst duši, kterou nastudovala v roce 2017 v Národním divadle Brno.

Témata: Ivana Hloužková