Bára Basiková má 60: V televizi zpívala už jako dvanáctiletá!

Bára Basiková.

Autor: stars24.cz, ČTK

17. února 2023 9:59

Zpěvačka Bára Basiková, která dnes slaví šedesátiny, je výraznou osobností české hudební scény. Zpívala v kapelách Precedens a Stromboli, vydala také několik sólových desek. Podstatnou část kariéry Basikové tvoří i účinkování v muzikálech, které zahájila v roce 1994 jako Máří Magdaléna v rockové inscenaci Jesus Christ Superstar.

Zatím poslední sólové album s názvem Slzy vydala Basiková v roce 2018. Jednalo se o návrat k hudbě 80. let. K písním postaveným převážně na temných klávesách vybrala zpěvačka texty vyprávějící o lásce, vášni, zklamání, rozchodech, manipulaci, samotě či hledání životní cesty.

Basiková již nazpívala písně nejrůznějších žánrů. Prošla od nové vlny přes pop, ale i projekty esoterických písní, jidiš skladeb či chrámové muziky až po muzikály. Zájem o hudbu měla odmalička, jako dvanáctiletá se například objevila v televizním pořadu Zpívá celá rodina s písní Markétka od Marie Rottrové. Začátkem 80. let pracovala tato absolventka střední ekonomické školy tři roky jako hospodářka v Lidové škole umění. V roce 1982 začala vystupovat ve skupině Precedens, zpočátku jako sboristka. O čtyři roky později se už definitivně vydala na dráhu profesionální zpěvačky.

Z jejích "sólovek" jsou asi nejznámější desky Bára Basiková (1991) a o dva roky mladší Viktorie Královská; kritika řadí k jejím vrcholům album latinsky zpívaných textů Gregoriana (1998). V roce 1992 získala Basiková ocenění Zpěvačka roku ve Výročních československých hudebních cenách (dnes ceny Anděl). Předposlední sólovou desku Belleville (2013) vydala po 12 letech od předchozí nahrávky. Kromě legendárního "Ježíše" účinkovala Basiková také v muzikálech Rusalka, Johanka z Arku či Kleopatra. Objevila se i v baletním představení Lucrezia Borgia.

Za pandemie covidu-19 v roce 2020 Basiková začala psát blog s názvem Když skočíš, já taky. V říjnu 2021 znovu vydala své první sólové album. Eponymní nahrávka se v remasterované podobě objevila po třiceti letech. V současné době Basiková koncertuje s kapelou, má komorní program za doprovodu klavíru.

Zpěvačka je potřetí vdaná. Z prvního manželství s Petrem Jíchou má dospělá dvojčata Annu a Marii (1992), z třetího s Petrem Polákem pak syna Theodora (2009). S Polákem se rozvedli v roce 2018. V letech 1998 až 2006 byla vdaná za architekta Jaromíra Pizingera.

Témata: Bára Basiková