David Matásek slaví šedesátiny: Kendy z Básníků i člen kontroverzní kapely!

David Matásek

Autor: stars24.cz, ČTK

14. února 2023 21:40

Filmový a divadelní herec David Matásek, který 14. února oslaví šedesátiny, vešel do povědomí diváků jako Kendy v populární sérii komedií Dušana Kleina (Jak svět přichází o básníky a další). Od 90. let je s přestávkami členem Národního divadla, sedm let účinkoval v Divadle Komedie, spolupracuje také s Divadlem v Řeznické.

Společně s Danielem Landou působil Matásek v kontroverzní skupině Orlík, hrál i v kapele Hagen Baden.

Matásek pochází z výtvarnické rodiny, jeho otcem je scénograf Petr Matásek, matka Jana Matásková působí jako grafička. Vystudoval konzervatoř (1984), poté začínal na scénách menších pražských divadel. V Národním divadle vystupoval například v inscenacích Lucerna, Cyrano z Bergeracu, Richard III. nebo Čekání na Godota. Matásek si zahrál ve filmech Čekání na Patrika (1988), Samotáři (2000) či Jedna ruka netleská (2003). Často účinkuje i v televizních seriálech, byly jimi Zdivočelá země, Redakce, Letiště, Přešlapy či Obchoďák. V nedávné době zaujal v roli malíře Horáce v televizní sérii detektivek na motivy knih známé české autorky Hany Proškové.

Matásek je počtvrté ženatý. Jeho první manželkou byla hudebnice Eva Turnová, basistka skupiny The Plastic People of the Universe. S druhou, novinářkou a dramaturgyní Simonou Matáskovou, má dceru Lindu. Se třetí, Kateřinou, dceru Marii a syna Benjamina. A v současnosti je počtvrté ženatý s módní blogerkou Evou Matáskovou, která mu porodila syna Antonína.

Témata: david matásek