Svěřila se mu Kateřina Neumannová i Ester Ledecká. Lékař českých sportovců oslavil jubileum

Pavel Kolář

Autor: ČTK

12. února 2023 19:11

Fyzioterapeut Pavel Kolář patří mezi nejznámější tváře české medicíny. Někdejší nadějný gymnasta, který nedávno oslavil šedesátiny, totiž nejen vede uznávanou kliniku v motolské nemocnici a je významným pedagogem a proděkanem 2. Lékařské fakulty UK, ale stará se i o zdraví českých reprezentantů či českých prezidentů.

Jeho tvář tak dobře znají fanoušci atletiky, hokeje, fotbalu nebo tenisu. Kolář sám ale tvrdí, že spolupráce se sportovci tvoří jen malou část jeho profese a důležitější je každodenní práce s pacienty nebo výuka následníků. Doma i v zahraničí uznávaný odborník originálním způsobem rozvinul problematiku motorického pohybového vývoje v aplikaci na diagnostiku a léčení poruch hybného systému.

Jeho rukama prošla většina českých sportovních hvězd, např. olympijští vítězové Barbora Špotáková, Miroslava Topinková, Lukáš Krpálek, Kateřina Neumannová, Jan Železný, Ester Ledecká nebo daviscupový šampion Radek Štěpánek. Na jeho služby spoléhá i hokejová či fotbalová reprezentace, pomáhá atletům, tenistům, veslařům či lyžařům, vyhledali ho i někteří zahraniční sportovci, například Novak Djokovič.

V roce 2012 otevřel na pražském Chodově Centrum pohybové medicíny. V roce 2017 ho přestěhoval do areálu Waltrovky v pražských Jinonicích. A loni v listopadu otevřel na Chodově novou pobočku Centra pohybové medicíny. "Začínali jsme asi ve dvaceti lidech a dnes je nás dvě stě. Mezi zaměstnanci jsou fyzioterapeuté, ale i lékaři různého zaměření. Jde nám o to najít propojení superspecializační s integrovanou medicínou," řekl novinářům Kolář.

"Sport je pro mě určité hobby, není to moje hlavní pracovní náplň," řekl Kovář před lety, kdy pomohl k úspěchům českého fedcupového i davisupového týmu. Právě tenistům přitom absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu pomáhal už na začátku kariéry. "Mezi první patřili Petr Korda, Miloš Mečíř, Karel Nováček... Pak jsem hodně spolupracoval s atlety a postupně s dalšími sporty," vzpomínal Kolář, který dlouhá léta pomáhá například i Jaromíru Jágrovi.

Mezi své úspěchy řadí Kolář, který byl v roce 2012 jmenován profesorem, také založení fyzioterapeutického studia na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Obor, který byl dosud na okraji medicíny, tak získal potřebné zázemí. "Nechci skončit tak, že budu mít na svém účtu tisícovky pacientů, a přitom nebude nikdo, kdo bude v této práci pokračovat," komentoval to Kolář, který se stále věnuje i praxi v Motole, kde je přednostou Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.

Témata: Pavel Kolář