Česká stopa na Oscarech! Víte, který rodák získal cenu naposledy?

Markéta Irglová nahrává hudbu k filmu Miluji tě modře. 3

Autor: ČTK

24. ledna 2023 20:40

Posledním českým držitelem slavné filmové ceny Oscar je zpěvačka Markéta Irglová, která spolu se svým hudebním a tehdy i životním partnerem Glenem Hansardem získala v roce 2008 Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmové romance Once. Zatím posledním českým filmem, který dokázal proměnit oscarovou nominaci, byl snímek režiséra Jana Svěráka Kolja, oceněný v roce 1997.

Po úspěchu Kolji získali nominaci pro nejlepší cizojazyčný snímek také Jan Hřebejk s filmem Musíme si pomáhat (2001) a Ondřej Trojan se Želary (2004), ani jeden ale nakonec neuspěl. S pouhou nominací se ještě před nimi musel smířit i Miloš Forman, když akademici dali v roce 1997 před jeho snímkem Lid versus Larry Flint přednost Anglickému pacientovi Anthonyho Minghelly. V roce 2009 vyšel naprázdno i zvukař Petr Forejt, nominovaný za práci na americkém snímku Wanted. V roce 2020 nominaci neproměnila ani scénografka Nora Sopková za výpravu snímku Králíček Jojo.

V roce 2019 získal animovaný snímek Dcera studentky pražské FAMU Darji Kaščejevové prestižní ocenění americké Akademie filmového umění a věd, takzvaného studentského Oscara. Kaščejevová tak navázala na úspěch Jana Svěráka s filmem Ropáci z roku 1989. Studentského Oscara získala také v roce 2017 Marie Dvořáková za snímek Kdo je kdo v mykologii. Kaščejevové Dcera byla také zařazena do užšího výběru deseti nominací na Oscary.

Úspěchu u amerických filmových akademiků se podařilo dosáhnout jen několika českým umělcům. Z režisérů to byl zejména Miloš Forman, který byl koncem 60. let nejprve dvakrát "jen" nominován za nejlepší neanglicky mluvený film - za Lásky jedné plavovlásky (1967) a Hoří, má panenko (1969) - na Oscara ale dosáhl až po odchodu do USA. První sošku získal za Přelet nad kukaččím hnízdem (1976), druhou za snímek Amadeus (1985).

Prvním čs. filmem oceněným v kategorii pro nejlepší cizojazyčný snímek byl v roce 1966 Obchod na korze režisérské dvojice Ján Kádár a Elmar Klos. O dva roky později dostal stejnou cenu i režisér Jiří Menzel za celovečerní debut Ostře sledované vlaky, natočený na motivy novely Bohumila Hrabala.

Díky Amadeovi získali cenu akademie také Theodor Pištěk za kostýmy a scénický výtvarník Karel Černý. Pištěk má na kontě ještě nominaci za Formanova Valmonta, díky spolupráci s tímto režisérem měl naději na Oscara také uznávaný kameraman Miroslav Ondříček, za Ragtime ani Amadea však nakonec cenu nezískal. Jen s nominací se nakonec musel spokojit také Jiří Menzel za film Vesničko má středisková (1987), stejně dopadl Jan Svěrák s Obecnou školou (1992).

Prestižní americká filmová cena zamířila do Československa poprvé v roce 1949, kdy tehdy dvanáctiletý Ivan Jandl získal zvláštní ocenění za dětský herecký výkon za roli ve snímku Poznamenaní režiséra Freda Zinnemanna. Už před ním získal Oscara skladatel Erich Korngold, který se narodil v Brně a působil v USA, a to za hudbu k Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938 s Erolem Flynnem v hlavní roli. Korngold přitom získal ještě dvě nominace a dvakrát byl nominován jako zaměstnanec studia.

Témata: filmové ceny Oscar Markéta Irglová