Havlova exmilenka promluvila: Václav se chtěl s Olgou rozvést!

Václav Havel, 1. prezident ČR 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

24. června 2018 10:26

Václav Havel (†75) nepřestává překvapovat ani po smrti! Jeho bývalý milenka tvrdí, že se ještě jako disident málem rozvedl se svou ženou Olgou (†62)! Havel měl v polovině 80. let dilema – zmítal se mezi manželkou a milenkou Jitkou Vodňanskou (73), se kterou čekal dítě. Vše nakonec vyřešil poslal na potrat. To alespoň píše Vodňanská ve své knize.

Opustit manželku Olgu Havel nikdy nedokázal „S*re mne, že nejsem schopen žít ani s Olgou, ani bez ní, že nejsem schopen se rozhodnout, že chci žít jen s Tebou, že nejsem schopen Ti zajistit aspoň trochu relativního štěstí,“ psal před lety Havel své milence Jitce.

Věc nakonec rozsekla právě Olga, která si s manželem otevřeně promluvila. „Tak jsem jí řekl vše, co jsem chtěl říct, trvalo to asi dvě hodiny, byl to hovor velmi klidný, věcný, rozumný: ba zdálo se mi dokonce, že některé aspekty věci vidí dokonce Olga reálněji a lépe než já,“ vyprávěl Václav Jitce v dopise, který byl zveřejněn v knize Voda, která hoří.

Olga dokonce svému manželovi a jeho milence dala požehnání! Ani přesto se ale Havel k rozvodu neodhodlal. Jednu dobu dokonce žili ve třech, Havlové to ale brzy začalo vadilo. „Olga se začíná trápit víc a celá křehká rovnováha dopadá s ještě větší tíží na všechny. Nikdo se nikoho nedokáže vzdát,“ zapsala si Vodňanská v roce 1986 do svého deníku.

Krize pak přišla o rok později, kdy Olga přestala Václav pouštět na setkání s Jitkou. „Václav měl strach, že ho opustím. Poznával svoje limity,“ vzpomíná s odstupem Havlova milenka. V červenci 1988 už bylo jasné, že rozvod nebude. „Dala mi ultimátum: že když budu trávit nějaký kus prázdnin s tebou, v září se se mnou rozvede,“ napsal Václav Jitce. „Uvažoval jsem samozřejmě o tom, že nebudu žádné ultimátum přijímat... Ale posléze jsem zjistil, jak se ostatně dalo čekat, že na takový zásadní postoj nemám.“

Havel o sobě dokonce napsal, že je „zříceninka, která touží jen po tom mít klid a nemít komplikace“. I proto si neuměl představit, že by podstupoval rozvod a s ním spojené dusno. „Nehledě k tomu, že z nějakých tajemných důvodů nejsem schopen měnit svůj život a začínat nějaký jiný, i kdybych měl jakoukoliv zlou ženu a kdybych jakkoliv miloval jinou. Nepochybně se ti jevím jako srab, který je beznadějně pod pantoflem,“ dodal Havel podle Blesku.

Vztah mezi Jitkou a Václavem ale dál trval a pokračoval dokonce i po smrti Olgy. Definitivní konec přišel po 14 let ve chvíli, kdy se Havel podruhé oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou (65).

Témata: Václav Havel Olga Havlová Dagmar Havlová