Smutné loučení s Vránovou: Syn Ondřej vzpomínal na její poslední chvíle, Jana Štěpánková zkolabovala u rakve!

Gabriela Vránová 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

23. června 2018 9:47

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek rozloučili s herečkou Gabrielou Vránovou. Ta minulý týden podlehla rakovině. Bylo jí 78 let. Nad její rakví řečnila celá řada známých osobností.

Poslední rozloučení s Vránovou se konala v Divadle na Vinohradech, kde herečka strávila dlouhé roky. Dorazil například herci Vlastimil Harapes, Sabina Laurinová či Jana Štěpánková. Čestnou stráž u rakve herečky držely desítky kolegů z divadla.

Harapes vzpomněl na to, jak ji poprvé zaznamenal v nějakém seriálu. „Potom mě potěšilo, že jsme se objevili ve stejném filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku, kde ona hrála učitelku a já zlého strýce Jindřicha. Gábi byla vždycky velmi příjemná, nemůžu říct, že to byla legrace, ale každé setkání bylo velmi příjemné," vyprávěl Harapes.

Tomáš Töpfer zase zmínil rok 2012, kdy se stal ředitelem divadla. „Gábinka mi byla osudem odejita, byla penzionována předchozím vedením. Já jsem jí nabídl roli ve hře, kde stárnoucí herečky dožívají v penzionu, a podařilo se nám společně hvězdy Vinohradského divadla dostat zpátky na jeviště. Já si myslím, že byla velmi šťastná. Vážil jsem si na ní toho, že celý život zůstala dívkou, měla takové zvláštně zvědavé oči a vlastně nikdy nezestárla," cituje hercova slova server tn.cz.

Hereččina syna Ondřeje Kepku zastoupila při proslovu herečka Simona Postlerová, sám Kepka to sledoval z hlediště. „Dokázala z ničeho udělat něco skvělého. Někdy nerozuměla světu kolem sebe a svět nerozuměl jí. Rozdávala spoustu lásky a energie a často se jí to vracelo. A pokud ne, nic si z toho nedělala. Chtěla poezií změnit svět a svět se jí smál,“ vzpomínal její syn.

„Snad mi bude někdo rozumět, doufala. A to se jí mnohokrát splnilo. Divadlo milovala, ale vždycky vyhrála rodina. Když jsme ji viděli naposledy v nemocnici, řekla, že nás zve na večeři. Vytáhla kreditku a řekla, ať si po cestě z nemocnice někam zajdeme," popsal poslední chvíle své maminky.

Do vinohradského divadla se přišla rozloučit také kolegyně Gabriely Vránové Jana Štěpánková (83). Při čestné stráži u rakve se jí však údajně zamotala hlava a z akce se vytratila. Z divadla odešla vratkým krokem očividně vyčerpaná. „Potřebovala jsem na vzduch,“ vysvětlovala herečka.

Témata: Gabriela Vránová Vlastimil Harapes Tomáš Töpfer Divadlo na Vinohradech Jana Štěpánková