Smutek v divadle na Vinohradech: S Vránovou se přišli rozloučit Bareš, Konvalinková, Balzerová i Rychlý!

Miriam Vránová (sestra), Jiří Kepka 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. června 2018 14:29

Divadlo na Vinohradech se dnes naposledy rozloučilo herečkou Gabrielou Vránovou, která zemřela 16. června ve věku 78 let. Přišli zejména její herečtí kolegové, kteří se hodinu střídali v čestné stráži u rakve na mnoha květinami a věnci ozdobeném pódiu.

Na pódiu byla veliká fotografie herečky, lidé, kteří Vránovou měli rádi z jejích divadelních, televizních i filmových rolí, přinášeli květiny. 

Poklonu jí na pódiu dnes věnovali Igor Bareš, Naďa Konvalinková, Eliška Balzerová, Petr Rychlý, Jaroslav Satoranský nebo Otakar Brousek mladší. Rozloučit se přišla i Ivanka Devátá, režisér František Laurin, dramaturg Gustav Oplustil nebo rozhlasový režisér Karel Weinlich. Na závěr hodinové tiché vzpomínky se zvedla poslední opona.

Gabriela Vránová hrála v řadě televizních inscenací a filmů, seriálové role měla v Chalupářích nebo Sňatcích z rozumu. Díky svému specificky zabarvenému hlasu ji posluchači znali z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je také její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského. 

Z televizních rolí ji kdysi proslavila učitelka Hajská v seriálu My všichni školou povinní, hrála také první ženu vlastence Borna ve Sňatcích z rozumu, v seriálu F. L. Věk byla představitelkou slečny Betty. 

Její velkou láskou byla poezie a věnovala se uměleckému přednesu. Sama napsala desítky fejetonů, které se později staly základem knihy Magnetický vítr. 

Témata: Gabriela Vránová Divadlo na Vinohradech Miriam Vránová