Ladislav Trojan (†90) sklízel slávu u dětí i dospělých. Kdy se na obrazovkách objevil naposledy?

Ladislav Trojan

Autor: ČTK

23. prosince 2022 8:46

V pražském kostele sv. Ignáce se Česko rozloučilo s hercem Ladislavem Trojanem, který zemřel 18. prosince ve věku 90 let.

Ladislav Trojan se narodil v Praze. Po vystudování DAMU získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde začínal rolemi milovníků, brzy se ale prosadil i jako představitel komediálních rolí. Po sedmi letech přešel do Městských divadel pražských, kde setrval až do odchodu na penzi. Po opuštění stálého angažmá pak hostoval na několika scénách.

Filmografie Ladislava Trojana zahrnuje více než sto položek, přičemž častěji než ve filmu točil pro televizi, a i když je jeho tvář divákům dobře známá, nikdy nevytvořil hlavní roli. Hrál policisty, vojáky, hlavy od rodin a hrál i v několika pohádkách.

Naposledy se na plátně objevil v roce 2019 ve snímku Jiřího Havelky Vlastníci, ve kterém ztvárnil téměř němou roli pana profesora Sokola.

Častěji než ve filmu točil pro televizi, hlavní role ho ale míjely. Divákům se zapsal do povědomí v populárním seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače z šedesátých let Tři chlapi v chalupě, v němž s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem ztělesnili svéráznou rodinu Potůčkových, která hospodařila bez žen.

Malé děti znají Ladislava Trojana z Kouzelné školky, kterou v letech 2011 až 2018 moderoval jako děda Láďa.

Témata: Ladislav Trojan