Ladislav Trojan (†90): Jak se slavný herec dostal k filmu a divadlu?

Ladislav Trojan

Autor: ČTK

18. prosince 2022 15:36

Herce Ladislava Trojana si pamětníci asi nejvíce vybaví z populárního seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače z 60. let Tři chlapi v chalupě, v němž s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem ztělesnili svéráznou rodinu Potůčkových, která hospodařila bez žen. Jak se ale k herectví dostal?

Ladislav Trojan se narodil 1. srpna 1932 v Praze. Jako dítě začínal mezi ochotníky a věnoval se i baletu. Později vystudoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění.

Trojan, který dnes zemřel ve věku 90 let, začínal již jako dítě s ochotnickým divadlem a před kamerou se poprvé objevil v roce 1954 ve filmu Stříbrný vítr natočeného podle románu Fráni Šrámka.

"K divadlu jsem se navážno dostal až během gymnázia, díky jednomu skvělému profesorovi. A víte, co je zajímavé? Tu první pohádku jsem hrál v orlovně v pražských Dejvicích. Byl tam takový malý sál, kde naše škola podobné akce mívala. Moje maminka tam chodívala i na cvičení. Během let se prostor proměnil v dnes slavné divadlo, kde hraje roky Ivan. Vtipné, co?“ řekl před lety deníku Právu.

Sám tvrdil, že balet byla spíš taková úlitba, aby se vyhnul vojně. Od doby, kdy v tercii na gymnáziu vstoupil na ochotnická divadelní prkna, měl herectví moc rád.

Po ukončení studia začínal v pražském Realistickém divadle na Smíchově, odkud po sedmi letech přešel do Městských divadel pražských, kde působil až do odchodu do důchodu. Proslavil se rolemi milovníků i jako představitel komediálních rolí. Po opuštění stálého angažmá pak hostoval na několika scénách. Představil se i v zájezdových představeních, například s Květou Fialovou a Petrem Nárožným v komedii Tři na lavičce.

Ještě za studií se objevil před kamerou, když hrál jednoho ze studentů ve filmu Stříbrný vítr. Hrál také v prvním československém televizním seriálu Rodina Bláhova (1959–1960), ve kterém si zahráli Ilja Prachař jako otec rodiny, Stella Zázvorková jako matka, Jiřina Jirásková, která hrála dceru Marii, a Ladislav Trojan jako syn Jarda.

Témata: Ladislav Trojan