8 let od smrti Vladimíra Dlouhého (†52): Myslel si, že má vředy, lékaři ale odhalili mnohem horší věci!

Dlouhý, Vladimír

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

21. června 2018 7:00

Od smrti herce Vladimíra Dlouhého (†52) uplynulo už osm let. Jeho žena Petra Jungmanová zavzpomínala na to, jaký byl její manžel, který se díky jedinečnému hlasu stal také hvězdou dabingu, na sklonku života.

Petra a Vladimír se potkali při práci na snímku Den, kdy nevyšlo slunce. V roce 2008 se herci vzali. Pro Dlouhého to bylo už druhé manželství, s první ženou měl dceru Danielu, s Petrou pak dva kluky-dvojčata.

Lidé o Dlouhém podle Petry říkali, že z něj jde občas až strach, ona sama prý ale nikdy takový dojem neměla. Odmítá také řeči o tom, že by byl herec schválně kousavý. „On většinou kousal, když byli kolem něj šlendriáni anebo namachrovanci, takže u mě neměl důvod. Naopak, byl příjemný a vstřícný,“ svěřila se před lety iDnes.cz Jungmanová.

Pak ale na herce dolehla zákeřná nemoc. V mládí míval velké problémy s žaludečními vředy, pak ho zdravotním problémy na dlouhá léta přešly. „Pak se problémy vrátily, vždycky, když mu bylo špatně, řekl: To jsou ty moje vředy,“ vzpomíná herečka.

Dlouhý se ale šeredně mýlil, vředy to nebyly. Na konci roku 2009 zkolaboval v divadle přímo při představení. Lékaři zjistili, že má rakovinu žaludku. „Začal těžký půlrok. Chtěla jsem mu pomoct, ale on sám si zvolil jinou cestu. Věděla jsem, že by ve svém životě neměnil nic, on žil tak, jak chtěl,“ zavzpomínala herečka.

Vladimír Dlouhý zemřel ve věku padesáti dvou let na karcinom žaludku, ještě před premiérou svého posledního filmu Kajínek. Za něj v roce 2011 získal in memoriam cenu Český lev za Nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli.

Témata: Vladimír Dlouhý