Před 120 lety se narodila Olga Scheinpflugová. Nebyla jen manželkou Karla Čapka!

Olga Scheinpflugová

Autor: ČTK

3. prosince 2022 17:39

Olga Scheinpflugová, která se narodila 3. prosince 1902, proslula jako herečka, autorka řady literárních děl i jako manželka spisovatele Karla Čapka. Za výkon v divadelní hře Žena, která si koupila muže získala v roce 1930 Státní cenu, po válce jí byly uděleny tituly zasloužilé i národní umělkyně. Vedle hraní byla činná také literárně - napsala řadu románů, drobných próz a knih pro děti, scénářů i básní.

Rodačka ze Slaného se chtěla stát herečkou od dětství. V 15 letech odešla do Prahy a již za dva roky stála na prknech Švandova divadla, následovalo Městské divadlo a v roce 1929 zakotvila v Národním divadle. Na scénách "zlaté kapličky" působila až do své smrti a ztvárnila přes 130 rolí.

Na filmovém plátně se objevovala jen sporadicky, jejím filmovým debutem byl němý snímek Zlatý klíček (1922). Jednou z mála velkých příležitostí před kamerou byla titulní role v jednom z prvních seriálů České televize Eliška a její rod (1966).

S tehdy třicetiletým Karlem Čapkem se seznámila už jako osmnáctiletá v roce 1920 a o patnáct let později se za něj provdala. Jejich manželství ukončila Čapkova smrt v prosinci 1938. V pozdějších letech jejího života byl jejím partnerem právník František Krčma. Scheinpflugová zemřela 13. dubna 1968 ve věku 65 let.

Témata: Olga Scheinpflugová