Petr Janda a historie Olympiku: Jak se kapela jmenovala původně a kde se název vzal?

Janda, Petr 2

Autor: ČTK

20. listopadu 2022 8:36

"Olympic znamená pro český beat asi tolik, co Karel Vlach znamenal pro český swing." Tuto památnou větu pronesl již v roce 1967 hudební publicista Lubomír Dorůžka. V té době nikdo netušil, že nejslavnější česká rocková kapela bude hrát i v 21. století a její lídr kytarista a zpěvák Petr "Django" Janda bude i v osmdesáti letech stát na pódiu před věrnými fanoušky.

Petr Janda, přezdívaný podle slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta, je válečné dítě. Narodil se 2. května 1942 na pražských Vinohradech. Jeho rodiče byli právníci, otec pracoval na ministerstvu financí, ale po roce 1948 se stal nežádoucím elementem a byl poslán do kladenských hutí.

Hudba hrála v rodině Jandových významnou roli, oba rodiče se jí věnovali a vztah k hudbě se přenesl i na jejich syny. Petrův již zesnulý starší bratr Jiří hrál na saxofon a jméno mladšího Bohuslava (Slávka) je spjato například se známou rockovou skupinou Abraxas.

Petr zpíval v dětském sboru Bohumila Kulínského a hrál na housle, které ale posléze s lehkým srdcem vyměnil za kytaru. Po maturitě se vyučil spojovým mechanikem. To už ale propadl muzice, hrál v kapele Sputnici a poté založil instrumentální soubor B. B. Qiuntet. Osudným se mu stal rok 1963, kdy nastoupil do skupiny Karkulka, která se záhy přejmenovala na Olympic (podle klubu Olympik ve Spálené ulici).

Olympic byl nejdřív doprovodnou skupinou řady sólových zpěváků, například Josefa Laufera, Pavla Bobka a Mikiho Volka, časem se z něj stala klasická beatová kapela. Janda se stal její vůdčí postavou a s novým hudebním trendem, který nastolili angličtí Beatles, se začal prosazovat i jako zpěvák.

Témata: Petr Janda Skupina Olympic