Razie a výslech! Po Karlu Gottovi šla StB i německá tajná služba!

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2018 11:29

Hvězda českého hudebního šoubyznysu Karel Gott měl za minulého režimu namále. Kvůli jeho "odchodu" do Německa po něm šla jak komunistická StB, tak i německá rozvědka!

Upozornil na to německý deník Bild, který uvedl, že se vše odehrálo v 70. letech. Konkrétně v roce 1971, kdy se Gott rozhodl, že se z výletu v Německu nechce vracet domů.

Rozhodl se zůstat s bratry Štaidlovými v zemi zejména proto, že do ní její vliv nezasahoval tak hluboce, jako v Československu. Tím ale vyvolal mezinárodní poprask a byl okamžitě zaevidován ve složce tajné německé služby Stasi pod archivačním číslem 0138/71 .

Komunisté se pokusili zpěváka dostat zpět do Československa, to se jim ale nedařilo. StB proto podnikla razii u něj doma a provedla i výslechy rodičů Marie a Karla.

Evidenční dokumenty na Gotta mají 150 stran a vyplývá z nich, že tajná policie zpěváka bedlivě sledovala. Vyhnul se ale zatčení i výslechům, a to i přesto, že mu komunisté vyhrožovali veřejnou diskreditací za pomoci zveřejnění údajných sexuálních afér.

Do případu se nakonec vložil sám Gustáv Husák, který přislíbil Gottovi beztrestnost a zaručil se mu, že bude moct i po návratu svobodně vystupovat po světě. Gott si poté emigraci rozmyslel a vrátil se do Československa.

Témata: Karel Gott