Miroslav Žbirka (†69): Nenápadný milovník Beatles, který porazil i Karla Gotta!

Miro Žbirka 3

Autor: ČTK

20. října 2022 19:00

Když v roce 1982 Miroslav Žbirka jako první Slovák zvítězil v československé anketě populárních zpěváků Zlatý slavík, byl to pro mnoho lidí šok. Nenápadný mladík s brýlemi, který se narodil 21. října 1952 v Bratislavě slovenskému otci a anglické matce, porazil do té doby pravidelného vítěze Karla Gotta.

Fanoušci ho znali také jako autora melodických písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Katrin či Co bolí a celoživotního obdivovatele slavných Beatles. Zemřel loni v listopadu v Praze ve věku 69 let.

Zpěvák, skladatel a kytarista se za více než čtyři dekády na scéně proslavil především jako sólový interpret písní, které si sám skládal. Vydal přes tři desítky desek v ČR, na Slovensku nebo v Německu, koncertoval téměř po celém světě. Žbirka proslul jako skromná hvězda, možná i proto byl obecně uznávaný a populární na obou stranách řeky Moravy. Jeho loňská smrt byla pro mnohé šokem, na pohřeb do Prahy dorazili nejen fanoušci a kolegové, ale třeba i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Žbirkovou celoživotní láskou byla slavná britská skupina Beatles. Bez jejich vlivu by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval. "Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným," říkal zpěvák, který již v raném mládí přišel ke své přezdívce "Meky". "Dal mi ji v dětství kamarád z ulice. Když přijeli hostovat kanadští hokejisté na Slovensko, hodně se jich jmenovalo Mac. Já uměl taky anglicky, a tak jsem byl Meky."

S legendárním bývalým zpěvákem "brouků" Paulem McCartneym se Žbirka osobně sešel před Britovým pražským koncertem v roce 2004, kdy mu bývalý ex-Beatle zahrál v šatně svou novou píseň Follow Me a Meky poté tuto skladbu zařadil na svoji desku Live. O dekádu později pak Žbirka dokonce svou desku Double Album nahrál v legendárním londýnském studiu Abbey Road, a to ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Témata: Miro Žbirka