Gott rozbouřil Prahu! Sklidil aplaus vestoje ještě dříve, než zazpíval

Karel Gott 8

Autor: ČTK, stars24.cz

12. června 2018 23:22

Karel Gott dnes po čtyřech letech vystoupil na samostatném koncertu v pražské O2 areně.

Zaplněná hala se všemi místy upravenými k sezení přivítala populárního zpěváka aplausem vestoje ještě dříve, než zazpíval první píseň Noční král. Koncert podle odhadu přítomných novinářů navštívilo přes 12.000 posluchačů všech generací. Gott za doprovodu Boom!Bandu Jiřího Dvořáka zazpíval své hity i novou píseň Ta pravá, kterou mu napsal Marek Ztracený, jeden z hostů dnešního koncertu.

"Řekněme si upřímně, že bez přízně publika by to nešlo. Vlastně všechno, čemu se věnuji, dělám pro své posluchače a diváky. Kdybych z jejich strany doslova fyzicky necítil - a to už vlastně déle než pětapadesát let - příznivou odezvu, nemohl bych svou práci už dávno dělat. Snad jenom jako příjemné a celoživotní hobby, ale pouze sám pro sebe. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl zpívat do svého současného věku. A to ještě nekončím," uvedl osmasedmdesátiletý Gott před koncertem.

Vystoupení, které si Gott sám moderoval, doprovázely světelné efekty, umělý déšť a projekce na velké LED obrazovky. Dojetí u některých diváků vyvolalo, když se při písních Když jsem já byl tenkrát kluk nebo Být stále mlád na projekční ploše objevily Gottovy fotografie z mládí.

Jako první host se představila Markéta Konvičková, která si s Gottem zazpívala jeho dávný hit Běž za svou láskou. Dalším hostem byla zpěvákova jedenáctiletá dcera Charlotte Ella Gottová. Ta za doprovodu dětského sboru nabídla nadšenému publiku baladu Somewhere Over the Rainbow známou z filmu Čaroděj ze země Oz.

Ještě před půlhodinovou přestávkou Gott na jeviště pozval skladatele a zpěváka Ztraceného, který pro něj napsal titulní skladbu jeho nového alba. Ztracený posluchačům nabídl své hity Léto 95 a Ztrácíš. Poté Gotta doprovodil na klavír při koncertní premiéře písně Ta pravá.

Po pauze se ve skladbě Být stále mlád objevil rapující Leoš Mareš. Mezi dalšími hosty byli Michal David a Ewa Farna, která si s Gottem zazpívala duet Čau lásko s upraveným textem Čau mládí. S diváky, kteří na závěr opět Gottovi připravili ovace vestoje, se zpěvák rozloučil přídavky s hity Kávu si osladím a C'est la vie.

Gott loni oslavil 60 let na hudební scéně. Na velká podia se po zdravotní pauze vrátil v závěru loňského května, kdy vystoupil v pražském Divadle Hybernia. Po léčbě nádorového onemocnění vystoupil poprvé na samostatném koncertu v říjnu 2016 v pražské Malostranské besedě. Pro svůj návrat zvolil klubové prostředí. Dovnitř se dostalo 115 majitelů vstupenek zakoupených v předprodejích.

Gott, který je vedle Česka oblíbený především v Německu, se v závěru loňského roku stal podvaačtyřicáté mezi zpěváky vítězem ankety popularity Český slavík. Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) vyhlásila Gottovu desku 40 slavíků za nejprodávanější album roku 2016.

Témata: Karel Gott