Herec Pavel Soukup přiznal, jaký má problém s Putinem!

Pavel Soukup

Autor: ČTK

19. září 2022 20:46

Nechtěl by dabovat nacistického diktátora Adolfa Hitlera, sovětského vůdce Josifa Stalina a ruského prezidenta Vladimira Putina. Novinářům to řekl herec a dabér Pavel Soukup, který v sobotu večer v reprezentativní budově někdejší městské záložny v Přelouči převzal Cenu Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu.

Třiasedmdesátiletý Soukup jako dabér propůjčil svůj hlas hercům, jako jsou Robin Williams, Gérard Depardieu, Michael Douglas, Harrison Ford, Bruce Willis, Robert Redford nebo Sylvester Stallone. V dabingu je zřejmě nejznámějším jako český hlas Arnolda Schwarzeneggera. Za dabing získal v minulosti řadu ocenění.

"Nejvíce mám rád Roberta Redforda, ale on o mě vůbec nic neví, což je spravedlivé. Neštěstí je v tom, že mě nepozve na svou farmu. Naopak nechtěl bych dabovat Stalina, Hitlera a Putina," řekl Soukup.

Vystudoval fakultu žurnalistiky na Karlově univerzitě a později dokončil studium na Divadelní fakultě AMU. Žurnalistice se nikdy nevěnoval. Řadí se mezi nejznámější a nejobsazovanější české dabéry.

"Dabing je pro mě radost, je radost dabing točit a radost je dabing vnímat, když se povede. Dabing se stal součástí mého života a za to jsem nesmírně vděčný," řekl Soukup.

Podle něj současná uspěchaná doba a především digitalizace přinesla do práce dabérů některé změny, na přípravu je méně času. "Když mi to někdo umožní, to znamená, že mi dá dopředu film, scénář, abych se na to mohl doma připravit, tak jsem rád, protože vím, do čeho jdu," dodal.

Proměny v dabingu vnímá také další oceněný Viktor Preiss, i on propůjčil během své kariéry dabéra hlas řadě zahraničních filmových herců. Za dabing herce Robina Williamse v komedii Táta v sukni získal Cenu Františka Filipovského již v roce 1995 .

Témata: Pavel Soukup