Divadelní otřes! Kratina sekl s hraním! Je to kvůli politice?

Vladimír Kratina

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. června 2018 12:28

Herec Vladimír Kratina je Čechům dobře známý. Zahrál si v nejednom filmu, seriálu a divadelní hře, nyní ale své aktivity utlumil. Co za tím stojí?

Kratina byl v posledních letech nejvíc vidět v komedii Celebrity s. r. o., kterou alternoval s Oldřichem Víznerem. Ten ale nyní zůstal po Kratinově odchodu sám.

"Ano, už v tom dělat nebudu,“ řekl Kratina magazínu Sedmička. Podle herců je to sice škoda, ale má to své výhody.

"Že Vláďa odešel, je škoda, ale faktem je, že byl poslední dobou takový nervní a rozlítaný. Moc legrace s ním nebylo, protože pořád nestíhal, spěchal, omlouval se z představení. Nehraje se to zas tak často, takže to Olda Vízner zvládne," řekl jeden kolegů magazínu.

Co stojí za jeho odchodem? Prý touha po klidnějším životě, toho se ale asi herec nyní moc nedočká. Rozhodl se totiž kandidovat do Senátu.

Kratina má přitom s politikou i negativní zkušenosti. Když v 70. letech studoval na DAMU, stíhala ho policie. Když šel s kamarády z flámu, sebral na ulici strženou rudou vlajku a začal s ní mávat.

"Jelikož šlo jen o rudý prapor, nebylo to hanobení, ale paragraf 202 výtržnictví, za který se tehdy dávalo 18 měsíců natvrdo. A to mi opravdu hrozilo," zavzpomínal.pro idnes.cz herec.

V tu dobu měl ale štěstí. "Prokurátorka Ivanovová, která můj případ dostala, byla přísná bolševička. Měl jsem ale štěstí na advokátku Milicu Vejmělkovou, která mi byla přidělena ex offo a díky svému balkánskému původu byla patřičně razantní. Spolu s mým profesorem Otou Sklenčkou mě z toho průšvihu po dvou měsících dostali," vysvětlil Kratina.

Kratina by rozhodně nebyl první herec v politice. Na postu poslance za ČSSD působil Vítězslav Jandák. A ministerstvo obrany a teď i ministerstvo zahraničí vede Martin Stropnický. Za TOP 09 měl na podzim v Třebíči kandidovat do Senátu herec Oldřich Navrátil, ten ale nakonec svou kandidaturu stáhl.

Témata: Vladimír Kratina