Ben Cristovao ve filmu Jan Žižka: Lidé ho možná ani nepoznají!

Ben Cristovao ve filmu Jan Žižka.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. září 2022 21:40

Že se kromě mnoha zahraničních hvězd objeví ve filmu Jan Žižka také čeští herci, bylo jasné od začátku. A příležitost dostaly kromě Karla Rodena, Ondřeje Vetchého nebo Jana Budaře i neokoukané tváře, jako například Ben Cristovao. Ten v historickém snímku ztvárnil Kumána.

Kumáni byli asijští nomádi, jejichž část se ve 13. století usadila v Uhrách. Tady pak bojovali na straně uherského krále s Přemyslovci a byl známí svou krutostí vůči místnímu obyvatelstvu. „Ben Cristovao se mi na tu roli skvěle hodil. Byl skvělý už na castingu, přišel mi pro tuto roli typově úžasný. Upravili jsme ho do filmu tak, že ho možná ani všichni nepoznají. Je zjizvený, má jiné vlasy, je to středověký kumánský bojovník, jak má být,“ pochvaloval si režisér snímku Petr Jákl.

„Když si mě Petr Jákl  pozval před pár lety na casting na roli kumánského nájezdníka Ajdara, měl jsem z toho strach. Jednak po herecké stránce, ale taky jsem tušil, že Češi budou řešit moji etnicitu v českém historickém filmu. Petr mě ujistil, že na roli sednu perfektně jak fyzicky, tak typově. Hecnul jsem se a řekl si, že si to nenechám zkazit tím, co kdo bude říkat. A udělal jsem dobře,“ svěřil se svým zážitkem zpěvák Ben Cristovao.

Natáčení pro něj sice nebylo jednoduché, ale přineslo mu i spoustu zážitků. „Zažil jsem jedno z nejtěžších a zároveň nejúžasnějších natáčení. Kaskadérské tréninky, tuny hodin strávených v SFX make-upu, Michael Caine na place, německý pokec s hanebným panchartem Tilem Schweigerem…“ pochvaloval si Cristovao.

Zároveň zpěvák vyzdvihuje nasazení Petra Jákla i přesto, že ne všechno se dařilo podle představ. A režisér mu to s díky vrací. „Natáčeli jsme 56 dní a občas nám už docházel dech. Měl jsem ale kolem sebe lidi, kteří filmu fandili, a chtěli mu pomoct. A Ben byl jedním z nich. Je skvělý nejen ve filmu, ale ukázal se jako neskutečný  borec i během natáčení, kdy si nikdy na nic nestěžoval a byl pro mě velkou oporou! Nebýt lidí jako on, tak bych to nikdy nedotočil!  Vidím v něm bojovníka s velkou pokorou a to je pro mě hrozně důležité,“ dodal Petr Jákl.

Snímek o neznámém žoldákovi, ze kterého se zrodit nejslavnější husitský vojevůdce, tak bude do kin uveden od 8. září jak v originálu s titulky, tak v českém dabingu. Na tom se kromě herců na plátně podíleli například i Petr Lněnička, Nina Horáková, Martin Stránský, Michal Dlouhý, Václav Rašilov, Jaromír Meduna, Jan Šťastný, Ondřej Kavan, Jitka Čvančarová, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Vasil Fridrich, Ernesto Čekan, Pavel Nečas, David Matásek, Filip Antonio, Josef Pejchal a další.

Témata: Ben Cristovao film Jan Žižka