Jan Hřebejk: Co řekl o novém seriálu, který natočil pro ČT?

Jan Hřebejk

Autor: stars24.cz, ČTK

30. srpna 2022 20:45

Chystaný seriál Pozadí událostí, jehož první díl s názvem Paridův soud uvede Česká televize 11. září, řeší genderové otázky a zločin na univerzitě. Každý ze čtyř dílů chystá jiný pohled na události odehrávající se na Univerzitě Palackého v Olomouci.

V hlavních rolích představí Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová, Katarina Kubošiová známá jako písničkářka Katarzia, Jiří Havelka, muzikant a skladatel filmové hudby Petr Ostrouchov nebo Luboš Veselý. Novináři dnes o tom informovali tvůrci.

Hlavními osobami seriálu vzniklého podle námětu pedagoga a spisovatele Michala Sýkory jsou čtyřicátníci Vojtěch Bohdanovský (Havelka) a Soňa Kostková (Hřebíčková), sourozenci vyučující na univerzitě. Oba prožívají krizi svých manželství. Seriál se zabývá vztahy mezi muži a ženami v době kampaně #MeToo a měnících se společenských rolí.

"Zápletka je detektivní, žánrem je to komedie, ale výsledkem by ideálně měla být originální, filozofující moralita, stavějící na paradoxech současné společnosti a mezilidských vztahů," uvedl režisér Jan Hřebejk. "Věříme, že naše diváky zaujmeme tím, že ukážeme situace, které důvěrně znají z vlastního života. A chceme to udělat inteligentně, s jistou intelektuální ambicí," dodal.

"Pozadí událostí je více než klasicky pojatá detektivka spíš hořká komedie o mezilidských vztazích, partnerských, manželských a pracovních. Detektivní zápletka je zde přítomná a věřím, že je napínavá a překvapivá, nicméně slouží jako takový 'stromeček', na který se snažíme navěsit 'ozdoby' v podobě portrétů ze života odpozorovaných charakterů, partnerských vztahů a životních situací," uvedl scenárista Petr Jarchovský.

Autor Sýkora, scenárista Jarchovský a režisér Hřebejk se sešli už při natáčení pětidílného cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice. Hřebejk natočil první, třetí a pátou řadu nazvané Případ pro exorcistu, Pět mrtvých psů a Živé terče, scénáře ke všem napsal Jarchovský. Zbylé dvě série s Jarchovským vytvořil režisér Viktor Tauš.

Školního prostředí se Hřebejk s Jarchovským dotkli před pěti lety v celovečerním filmu Učitelka vyprávějícím o učitelce, jež si podrobuje rodiny svých žáků a manipuluje okolím. K detektivnímu žánru měl blízko i Hřebejkův čtyřdílný televizní thriller Rédl podle scénáře Mira Šifry.

Témata: Jan Hřebejk Česká televize