Martin Hofmann a další hvězdy ve Střídavce: Co řekli herci o filmu?

Kristina Svarinská a Martin Hofmann ve filmu Střídavka. 2

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

6. srpna 2022 20:35

Do kin dorazila komedie Střídavka o zmatcích v rodině a v partnerských vztazích, ve které se mohou diváci těšit na první hereckou ligu. Martin Hofmann, Jitka Čvančarová, Anna Polívková, Jiří Vyorálek a Kristina Svarinská v hlavních rolích představují ve filmu bývalé nebo současné partnery. Musí se společně postarat o všechny děti, které spolu coby minulé nebo nové páry mají, a také o ztřeštěnou babičku jedné z postav v podání Evy Holubové.

„Náš film Střídavka je o tom, jak přežít současné i minulé partnery, všechny děti, ať už jsou vaše nebo ne, jak se v tom neztratit a udržet si zdravý rozum,“ popisuje snímek jedna z jeho hlavních tváří Martin Hofmann.

S nadhledem a humorem se se snímek dívá na stále častější téma střídavé péče. Film natočil zkušený a vážený režisér Petr Nikolaev. Za sebou má velké a výpravné hity jako Lidice nebo Příběh kmotra, proslavil se ale populární a nesmrtelnou komedií Báječná léta pod psa. V ní se střídají ryze zábavné momenty s momenty ze života a podobně bohatá bude i Střídavka. „Střídavka je komedie, ale chtěli bychom ve filmu obsáhnout různé emoce, neměla by to být jen legrace za každou cenu. Ve své náladě by se film měl podobat třeba Báječným létům pod psa,“ plánuje Petr Nikolaev.

„Střídavka by měla být zábavná, břitká, chytrá v dialozích, občas dojemná. Na lehkých nohách. Vůbec by pak neměla být blbá,“ věří Hofmann.

Náladu filmu připodobnil štábu ještě před první klapkou k jablku ze zahrádky. „Těsně před natáčením nám Petr ukázal obrázek krásně hladkého souměrného jablka ze supermarketu a obrázek jablka utrženého na chalupě na zahradě, které nebylo reklamně dokonalé, ale bylo opravdové. Taková by měla být Střídavka, řekl nám. Dobrá, zábavná, s nedokonalostmi života,“ vypráví herci.

Film se natáčel vloni na podzim v září a říjnu převážně v pražských lokacích, scény z rodinného domu s bazénem pak ve vísce kousek od Prahy. V jedné scéně na společném setkání všech hlavních postav stáhne Jiří Vyorálek Jitku Čvančarovou v rozpustilé náladě do bazénu, kam pak v oblečení naskáčí i ostatní. Podzim už ale bývá nevyzpytatelný a scény v bazénu museli herci absolvovat v hodně chladném počasí. Během natáčení celovečerního filmu se navíc vše musí do detailů nazkoušet, poté mnohokrát odehrát pro vyladění všech detailů pro kameru a následně zopakovat pro záběry z různých úhlů. Pro herce to tak znamenalo strávit více než půl dne skákání do vody. Štáb tedy narychlo celý bazén vyhřál, aby se natáčení obešlo bez nastydnutí. Lehkou nespokojenost tak vyjádřila jen Jitka Čvančarová. „Otužuju se a voda v bazénu byla pro mě až moc teplá,“ vzpomíná. Jinak ale a samotná Jitka Čvančarová s Annou Polívkovou všechny přítomné bavily, protože se snažily v přestávkách secvičit akvabelské číslo.

Evu Holubovou jako ztřeštěnou babičku jedné z postav zas čekal velmi dlouhý několikahodinový pobyt ve svěrací kazajce. Její vnučku v podání Kristiny Svarinské veze sanitka s prasklou vodou na porod a první nápad saniťáků, jak vzít svébytnou babičku s nimi, aby zůstala v klidu a situaci nemohla zhoršit, je použít svěrací kazajku. Celá scéna ve filmu vyznívá komicky a zábavně, ale staré filmové pravidlo zní, že natočit komediální scénu je to nejsložitější. Než se tedy celá scéna hektického příjezdu k porodu vymyslela, načasovala, nacvičila a správně natočila, Eva Holubová strávila ve svěrací kazajce na place pár hodin.

Postavy Jitky Čvančarové a Anny Polívkové spojuje ve filmu postava Jiřího Vyorálka jako současného a bývalého partnera a také to, že obě se ve filmu věnují ženskému sedmičkovému ragby. Právě tento fakt byl spolu s dalším hereckým obsazením jedním z důvodů, proč obě skvělé herečky role ve filmu zaujala a přijaly ji. „Na natáčení mě asi nejvíce bavilo ragby, byly tam s námi skutečné hráčky a dokonce jsem si naplánovala, že bych si s nimi šla někdy zatrénovat,“ prozradila Anna Polívková. 

„A co bylo na natáčení nejhorší? Taky ragby,“ směje se Anna Polívková. V den natáčení hlavního zápasu na hřišti na Strahově zavládlo nevlídno a déšť. „Začalo nám pršet a vše se zkomplikovalo, ale myslím, že by díky tomu mohly mít tyto scény ve filmu správnou atmosféru,“ vzpomíná Polívková.

„My jsme se to s Aničkou chtěly trochu naučit, abychom na natáčení nebyly jako úplná polena,“ vzpomíná Jitka Čvančarová. „Kolem ženského ragby a rugby vůbec se pohybují fakt skvělí lidí, jsou féroví i v životě, nejenom ve sportu. To mě oslnilo a je to jeden ze zážitků z natáčení,“ pokračuje Jitka Čvančarová a stejně jako Anna Polívková se vrací k natáčení v dešti. „Točili jsme v noci, pršelo a teplota klesla už opravdu hodně k nule a my jsme se v totálně promočených dresech klouzali po trávníku. Já ale dobrodružství podobného typu miluju, když má svítit slunce a začne průtrž mračen a my se s tím musíme vyrovnat,“ dodává Čvančarová.

Ragby hraje svou roli i v postavě Martina Hofmann, jeho popis postavy pak ale dokládá, že Střídavka je především komedie o vztazích a o rodině. „Moje postava trenéra ženského ragby má čím dál tím víc dětí, ale především ho tankuje ten sport. On má zřejmě nějak pocit, že se to v té rodině tak jako udělá samo. Nemyslí to zle, má dobré srdce. Docela ho ale vystihuje situace, když své partnerce a matce svého dítěte, kterou si jaksi zapomněl vzít, řekne, že jí to dítě teda pohlídá. Je prostě milej!:-),“ přibližuje svou postavu Hofmann.

„Já jsem určitě milej o něco míň. Zas na druhou stranu asi vím, co mám dělat, když nedokážu dítěti srazit teplotu,“ dodává se smíchem Hofmann.

Témata: Střídavka (film) Martin Hofmann Jitka Čvančarová Anna Polívková Eva Holubová