Alena Vránová: Rozvod kvůli Pyšné princezně!

Alena Vránová a Vladimír Ráž v Pyšné princezně 2

Autor: ČTK

30. července 2022 15:09

Herečka Alena Vránová, která se narodila 30. července 1932, okouzlila v 50. letech minulého století český národ jako princezna Krasomila v oblíbené filmové pohádce Pyšná princezna. Energii a kuráž, kterou propůjčila této filmové postavě, uplatnila od té doby v desítkách dalších rolí na divadle, ve filmu i v televizi.

Diváci Vránovou znají také z filmů Hrátky s čertem, Dovolená s Andělem, Hudba z Marsu či Sólo pro starou dámu. Většinou vytvořila typ elegantních a sebevědomých mladých žen, dokázala ale zahrát i náročnější charakterní role.

Lásku k herectví zdědila rodačka z Prahy po otci, který byl vášnivý ochotník. Členství v Dismanově dětském rozhlasovém souboru jí přineslo i první dětské role na některých pražských jevištích. V prvním ročníku pražské divadelní fakulty se vdala za svou velkou lásku, tehdy svazáckého spisovatele Pavla Kohouta, svatbu měli 18. prosince 1950 v den Stalinových narozenin. Při natáčení Pyšné princezny se ale příliš zakoukala do krále Miroslava v podání Vladimíra Ráže a s Kohoutem se nakonec rozvedla. Byl z toho velký skandál, který řešila i komunistická strana.

Po absolvování DAMU hrála dvě sezony v oblastním divadle v Benešově, poté byla členkou divadla ABC, které později přešlo pod Městská divadla pražská. Spolupracovala například s Janem Werichem či Otou Ornestem, poslední roky působila hlavně v Divadle Ungelt. Před pěti lety Alena Vránová převzala za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Thálii dostala i v roce 1998, tehdy to bylo za roli Gertrudy Matthews ve Weskerově Bouřlivém jaru v Ungeltu.

Témata: alena vránová